|
PRZEWODNIK DO ĆWICZEŃ Z FIZJOLOGII ROŚLIN
SKŁODOWSKA M. KUŹNIAK-GĘBAROWSKA E. RED. wydawnictwo: WYD UN ŁÓDŹ, 2020, wydanie Icena netto: 46.00 Twoja cena 43,70 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Przewodnik do ćwiczeń z
fizjologii roślin
Przewodnik do ćwiczeń z
fizjologii roślin jest skierowany głównie do
studentów studiów licencjackich na kierunkach
biologia, ochrona środowiska i biotechnologia. Może być przydatny
również dla studentów innych kierunków
przyrodniczych i rolniczych oraz osób zainteresowanych
biologią eksperymentalną roślin.
Ćwiczenia zostały tak opracowane, by zaprezentować studentom podstawowe
procesy związane z funkcjonowaniem roślin i ułatwić poznanie ich
wzajemnych relacji, co ma istotne znaczenie w kontekście całościowego
ukazania procesów biologicznych oraz praktycznego
wykorzystania roślin w życiu człowieka. Zakres tematyczny przewodnika
poszerzono o zagadnienia z biologii stresu, roślinnych kultur in vitro
oraz dotyczące wielorakiego zastosowania związków
biologicznie aktywnych. Każdy rozdział rozpoczyna się od
krótkiego wstępu teoretycznego przygotowującego do zajęć
laboratoryjnych, który ma ułatwić zrozumienie danego procesu
lub reakcji, ale może być również użytecznym repetytorium
wybranych zagadnień z fizjologii roślin.
Przewodnik zawiera zestaw ćwiczeń, w większości autorskich. Można je
wykonać bez zaawansowanej aparatury, a także dowolnie konfigurować w
zależności od założeń programowych i warunków
laboratoryjnych.
Przedmowa
/ 7
Rozdział I. Skład chemiczny roślin. Wykrywanie składników
mineralnych w roślinach / 9
Rozdział II. Mineralne odżywianie roślin / 23
Rozdział III. Komórka roślinna jako układ osmotyczny / 31
Rozdział IV. Przepuszczalność błon plazmatycznych / 41
Rozdział V. Daleki transport wody, transpiracja / 53
Rozdział VI. Barwniki asymilacyjne i ich właściwości / 69
Rozdział VII. Reakcja Hilla / 81
Rozdział VIII. Oddychanie / 87
Rozdział IX. Aktywność biologiczna regulatorów wzrostu
roślin / 97
Rozdział X. Metabolizm azotowy roślin. Oznaczanie aktywności reduktazy
azotanowej / 115
Rozdział XI. Właściwości gleb / 123
Rozdział XII. Kiełkowanie nasion / 133
Rozdział XIII. Allelopatia. Wpływ metabolitów
wtórnych na kiełkowanie nasion i wzrost siewek / 143
Rozdział XIV. Aktywność enzymów amylolitycznych w
przechowywanych organach spichrzowych / 157
Rozdział XV. Test tolerancji komórek roślinnych na
abiotyczne czynniki stresowe / 167
Rozdział XVI. Reakcje roślin na stres abiotyczny / 175
Rozdział XVII. Całkowita zdolność antyoksydacyjna produktów
spożywczych pochodzenia roślinnego / 183
Rozdział XVIII. Zawartość kwasu askorbinowego (witaminy c) w warzywach
i owocach / 193
Rozdział XIX. Indukcja tkanki kalusowej i pędów
przybyszowych w kulturze in vitro fiołka afrykańskiego / 203
Rozdział XX. Metabolity wtórne o znaczeniu prozdrowotnym.
Antrazwiązki liści i kultur in vitro aloesu / 209
Rozdział XXI. Analiza jakościowa i ilościowa wybranych
metabolitów wtórnych w roślinnych surowcach
leczniczych / 221
Załączniki do ćwiczeń / 233
Pytania pomocnicze do powtórki materiału / 247
254
strony, Format: 16.8x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|