wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

APETYT NA JEDZENIE POKARM W SPOŁECZEŃSTWIE KULTURZE SYMBOLICE NA PRZESTRZENI DZIEJÓW


ŻYCHLIŃSKA J. GŁOWACKA-PENCZYŃSKA A. RED.

wydawnictwo: UKW, 2019, wydanie I

cena netto: 97.99 Twoja cena  93,09 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Apetyt na jedzenie

Pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów


Książka stanowi przykład praktycznej realizacji postulatu interdyscyplinarności w studiach nad pożywieniem, które w ostatnich latach jest przedmiotem badań przedstawicieli wielu nauk: archeologii, historii, antropologii, socjologii, kulturoznawstwa.

Prezentowane w niej artykuły podzielone na trzy części o zróżnicowanej tematyce, mieszczące się w ramach tzw. food studies, podejmują próbę określenia roli jedzenia w życiu człowieka. Nie tylko przez pryzmat zaspokajania podstawowych potrzeb egzystencjonalnych, ale także jako ważne źródło, które w przestrzeni historycznej kreowało działania społeczno-kulturowe. Takie zintegrowane spojrzenie na kwestię żywności jest niezbędne do pełnego zrozumienia złożonych problemów związanych z jedzeniem. Takie podejście jest także czymś więcej niż tylko sumą badań poszczególnych dyscyplin naukowych – dostarcza nowych informacji na temat sposobów, w jakich żywność uczestniczy w całokształcie procesów społecznych, politycznych, środowiskowych, kulturowych i ekonomicznych.


WPROWADZENIE             7

CZęŚć 1. POKARM W ŚWIETLE ŹRÓDEŁ ARCHEOLOGICZNYCH I HISTORYCZNYCH
Brachmańska Malwina, Mięso jako źródło do badań nad ucztami, określaniem ich znaczenia i pozycją społeczną w Egipcie okresu nagadyjskiego                           11
Żychlińska Justyna, Zwierzęta w kulturze łużyckiej – między konsumpcją realną a konsumpcją symboliczną                                       22
Nowaszczuk Jarosław, Pliniusz Młodszy o posiłkach w swoich czasach                . 39
Wiencek Maciej, Produkty żywnościowe w późnym antyku na podstawie źródeł monastycznych     51
Kajkowski Kamil, Pokarm dla Bogów? Ofiary z pożywienia w obrzędowości Słowian nadbałtyckich doby wczesnego średniowiecza                                  61
Białowąs Justyna Ewa, Przyprawy i dodatki do potraw stosowane w polskiej kuchni średniowiecznej    77
Modrzyński Paweł Mateusz, Regulacje prawne dotyczące „kultury konsumpcji” w miastach pruskich na tle europejskim – zarys problematyki (XIV-XVI w.)                     . 88
Gierszewska-Barwik Joanna, Kawa – trucizna czy lekarstwo? Dawne uwarunkowania
społeczno-kulturowe dotyczące leczniczego stosowania kawy i prób jej fałszowania         . 95
Głowacka-Penczyńska Anetta, Piwowarstwo i gorzelnictwo w małych miastach Wielkopolski w XVII wieku                                      . 101
Dzienisiewicz Daniel, Graliński Filip, Wierzchoń Piotr, Fast food pod lingwochronologizacyjną lupą: z historii szybkich posiłków w polszczyźnie pisanej                       109
Chudzikowska-Wołoszyn Małgorzata, Erazm z Rotterdamu o kategoriach humanistycznego biesiadowania. Na podstawie poradnika De civilitate morum puerilium             . 121
Bywalec Agnieszka, Zalecenia żywieniowe dla chorych i rekonwalescentów od XVI do XVII wieku w polskich poradnikach medycznych                             132
Zielińska Katarzyna, Rzecz o jarskich początkach na przykładzie najstarszych i najbardziej popularnych poradników żywieniowych XIX i XX wieku                          139
Żuchowska Alicja, Zasady żywienia niemowląt w wybranych XIX-wiecznych poradnikach pedagogicznych                                      146
Napierała Anita, Dieta a długowieczność, czyli o makrobiotyce i innych zaleceniach dietetycznych w piśmiennictwie higienicznym XIX wieku                          . 154
Czerniak Grażyna, Kowalik Jolanta, Popularyzowanie sztuki kulinarnej na podstawie czasopisma „Kobieta w Świecie i w Domu” (w latach 1934-1939)                      165
Głowania Katarzyna, Przepisy kulinarne w czasopiśmie „NS Frauen-Warte“              173

CZęŚć 2. JEDZENIE W ASPEKCIE SPOŁECZNYM
Żmudziński Mateusz, Uwagi na temat jedzenia jako źródła informacji o ludziach i ich kulturze na przestrzeni dziejów                      187
Chyła Dariusz, Wyżywienie pensjonariuszy przytułków kujawskich w XVI-XVIII wieku         195
Stypa hanna, O chlebie naszym powszednim – motyw chleba w kulturze i języku polskim        . 208
Tymochowicz Mariola, Od obrzędu ku biesiadzie – pożywienie na tradycyjnym i współczesnym weselu (na materiale z woj. lubelskiego)           . 217
Prorok Katarzyna, Dobry bób, kiedy jest głód? Bób w polskiej tradycji ludowej – próba definicji kognitywnej                                       . 227
Kaczan Anna, Zjedz jęczmień jęczmień! Lecznicze zastosowania zbóż w polskiej tradycji ludowej    243
Derkowska-Kostkowska Bogna, Wysocka Agnieszka, Jak na pączki, to tylko do Greya. Gdzie i co
jadano w dawnej Bydgoszczy                                256
Milewska Monika, Owoc mango jako symbol myśli Mao Zedonga. Historia pewnego daru        272
Sawicki Jakub, Trzy biografie, jeden instytut i praktyczna nauka o żywieniu. Instytut Żywności
i Żywienia w Warszawie w latach 1963-1975 na tle tendencji w RFN i NRD            . 281
Studenna-Skrukwa Marta, „Zbiorowo i zdrowo” – kulinaria w radzieckim przekazie propagandowym w latach 1971-1975                                    299
Marcinkiewicz-Kaczmarczyk Anna, Jak zdrowo i ekonomicznie żywić rodzinę w PRL?Wytyczne
Ligi Kobiet Polskich dotyczące odżywiania społeczeństwa polskiego w okresie kryzysu gospodarczego lat 80. XX wieku                                     . 311
Kiełbiewska Anna M., Dobre maniery przy jedzeniu – czy znaczą dziś to samo co dawniej?      . 320
Cynk Karolina, Żywność – jej wybrane aspekty w odbiorze polskich i czeskich studentów         327
Gołębiowska Justyna, Social cooking – o potrzebie wspólnego gotowania w komentarzu socjologa   . 339
Zagrodzka Dominika, Kim jest foodie? – próba wstępnej charakterystyki zjawiska foodismu      350
Kostaszuk-Romanowska Monika, Gulasz z krokodyla – rzecz o spakietowanych degustacjach turystycznych                                      . 361
Pietras-Mrozicka Małgorzata, Ból (nie)jedzenia. Bo jedzenie nie zawsze smakuje… Rozważania
na temat doświadczania jedzenia w kontekście wybranych chorób                . 372
Słowik Olga, Między chorobą a stylem życia. Anoreksja w interpretacjach feministycznych lat 80. i 90. XX wieku                            383
Rosenkranz zu Rotenstein Noah, Koszerność jako znak żydowskiej tożsamości            . 392
Staszczak-Ciałowicz Małgorzata, Kod jedzeniowego tabu jako wyraz tożsamości religijnej; studium ideologii postu w erze reformacji                . 403

CZĘŚĆ 3. POKARM W ŚWIETLE LITERATURY ORAZ SZTUKI NOWOŻYTNEJ I WSPÓłCZESNEJ
Dźwinel Dominika, Literacki konflikt kulinarny – między sarmackim stołem a oświeceniową kawiarnią                                        417
Gadamska-Serafin Renata, Juliusza Słowackiego autobiografia kulinarna (na podstawie listów do matki)                                        . 425
Chrząszcz Matylda, Poemat ???? (Obiad) Władimira Filimonowa – wstęp do analizy         . 441
Skulimowska Katarzyna, Osakijska kultura kulinarna w literaturze na przykładzie Meoto zenzai Ody Sakunosuke                                     . 449
Pięcińska Anna, Menu żeglarzy – analiza na podstawie tekstów polskich szant             457
Krasińska Barbara, „Cukier krzepi” – pokarm w XX-wiecznej reklamie prasowej i plakacie. Wybrane przykłady                                        468
Drzał-Sierocka Aleksandra, Co jedzą „ci inni”? Wątki kulinarne stereotypowych przekonań na temat imigrantów we wczesnym kinie amerykańskim                        . 479
Błaszczak Monika, Nadmiar jadła i napitku – o „obżarstwie” i „opilstwie” w utworach dramatycznych i spektaklach teatralnych                          486
Grenda Magdalena, Motyw jedzenia, konsumpcji i ucztowania w działaniach artystycznych poznańskich  teatrów niezależnych                         498
Górska Irena, Jedzenie w perspektywie aisthesis. Między estetyczną przyjemnością a obrzydzeniem i wstrętem                                        507


515 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa twarda

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022