wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

W KUCHNI KULTUROWE SZKICE O PRZESTRZENI


KRUPA-ŁAWRYNOWICZ A. ORSZULAK-DUDKOWSKA K. RED.

wydawnictwo: WYD UN ŁÓDŹ, 2019, wydanie I

cena netto: 44.89 Twoja cena  42,65 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

W kuchni

Kulturowe szkice o przestrzeni

Prezentowane rozważania na temat przestrzeni kuchni wynikają z różnych perspektyw oglądu kultury i życia społecznego, a ich podstawą analityczną są zarówno źródła historyczne i archiwalne, wyniki badań etnograficznych i archeologicznych, jak i materiały o charakterze literackim, prasowym i reklamowym, fragmenty kolekcji muzealnych oraz wizualizacje architektoniczne.

Z Wprowadzenia

Książka dotyczy kuchni jako przestrzeni życiowej – prywatnej, domowej, półpublicznej – kojarzonej z wieloma kulturowymi i społecznymi znaczeniami ukazanymi na wybranych przykładach. Autorzy tekstów omawiają zarówno współczesne sposoby korzystania z pomieszczeń kuchennych, ich aranżacje i wyposażenie, specyfikę projektów kuchni z perspektywy wypracowanych wzorów kulturowo-społecznych, sposoby organizacji posiłków w placówkach zbiorowego żywienia i instytucjach pomocowych, jak i funkcjonowanie przestrzeni kuchennych w tradycyjnej kulturze chłopskiej, robotniczym środowisku miasta oraz w okresie średniowiecza i starożytności.

Publikacja jest kierowana do badaczy kultury i życia społecznego, zainteresowanych przestrzenią kuchni i związanymi z nią praktykami, nie tylko kulinarnymi. Może stanowić także źródło wiedzy i inspiracji dla osób zajmujących się analizą strategii zamieszkiwania, osadzonych w różnych kontekstach historycznych oraz projektowaniem przestrzeni i całej palety przedmiotów użytkowanych na potrzeby kuchenne.

Aleksandra Krupa-Ławrynowicz, Katarzyna Orszulak-Dudkowska, Wprowadzenie. Kulturowe badania (w) kuchni. Tropy i znaczenia    7
Katarzyna Orszulak-Dudkowska, Co się dzieje we współczesnej kuchni domowej? O możliwościach antropologii designu    19
Paulina Kowalczyk, „Z oficyny do centrum domu”. O nowym wymiarze przestrzennym i kulturowym kuchni we współczesnym urządzaniu wnętrz    49
Sebastian Latocha, Kuchnia otwarta, kuchnia zamknięta. Antropologiczna lektura rzutów architektonicznych (projekty domów jednorodzinnych A.D. 1994)    63
Aleksandra Krupa-Ławrynowicz, O dwóch znaczących przedmiotach. Kulturowa inwentaryzacja przestrzeni kuchennej 79
Inga B . Kuźma, Kuchenna bieda. Szkic antropologiczny o jedzeniu i przestrzeni    91
Tadeusz Czekalski, Idea kuchni nowoczesnej w projektach rozwoju zakładów gastronomicznych w Polsce w latach 50. i 60. XX wieku    107
Grażyna Ewa Karpińska, Wokół pieca i stołu. Praktyki zamieszkiwania łódzkich włókniarzy    127
Mariola Tymochowicz, Przemiany funkcji wiejskiej kuchni od końca XIX do początku XXI wieku (na materiale z terenu Lubelszczyzny)    149
Anna Dąbrowicz, Fenomen kuchennej makatki    175
Anna Marciniak-Kajzer, Średniowieczna kuchnia „siermiężna” czy „wymyślna”. Uwagi o kulturze materialnej    191
Zofia Rzeźnicka, Antyczna przestrzeń kuchenna w świetle literatury gastronomicznej i medycznej    207

Noty o Autorach    225

226 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2020