|

W KUCHNI KULTUROWE SZKICE O PRZESTRZENI
KRUPA-ŁAWRYNOWICZ A. ORSZULAK-DUDKOWSKA K. RED. wydawnictwo: WYD UN ŁÓDŹ, 2019, wydanie Icena netto: 52.65 Twoja cena 50,02 zł + 5% vat - dodaj do koszyka W
kuchni
Kulturowe szkice o
przestrzeni
Prezentowane rozważania na
temat przestrzeni kuchni wynikają z różnych perspektyw
oglądu kultury i życia społecznego, a ich podstawą analityczną są
zarówno źródła historyczne i archiwalne, wyniki
badań etnograficznych i archeologicznych, jak i materiały o charakterze
literackim, prasowym i reklamowym, fragmenty kolekcji muzealnych oraz
wizualizacje architektoniczne.
Z Wprowadzenia
Książka dotyczy kuchni
jako przestrzeni życiowej – prywatnej, domowej,
półpublicznej – kojarzonej z wieloma kulturowymi i
społecznymi znaczeniami ukazanymi na wybranych przykładach. Autorzy
tekstów omawiają zarówno współczesne
sposoby korzystania z pomieszczeń kuchennych, ich aranżacje i
wyposażenie, specyfikę projektów kuchni z perspektywy
wypracowanych wzorów kulturowo-społecznych, sposoby
organizacji posiłków w placówkach zbiorowego
żywienia i instytucjach pomocowych, jak i funkcjonowanie przestrzeni
kuchennych w tradycyjnej kulturze chłopskiej, robotniczym środowisku
miasta oraz w okresie średniowiecza i starożytności.
Publikacja
jest kierowana do badaczy kultury i życia społecznego, zainteresowanych
przestrzenią kuchni i związanymi z nią praktykami, nie tylko
kulinarnymi. Może stanowić także źródło wiedzy i inspiracji
dla osób zajmujących się analizą strategii zamieszkiwania,
osadzonych w różnych kontekstach historycznych oraz
projektowaniem przestrzeni i całej palety przedmiotów
użytkowanych na potrzeby kuchenne.
Aleksandra
Krupa-Ławrynowicz, Katarzyna Orszulak-Dudkowska, Wprowadzenie. Kulturowe
badania (w) kuchni. Tropy i znaczenia
7
Katarzyna Orszulak-Dudkowska, Co się dzieje we
współczesnej kuchni domowej? O możliwościach antropologii
designu
19
Paulina Kowalczyk, „Z oficyny do
centrum domu”. O nowym wymiarze przestrzennym i kulturowym
kuchni we współczesnym urządzaniu wnętrz
49
Sebastian Latocha, Kuchnia otwarta, kuchnia
zamknięta. Antropologiczna lektura rzutów architektonicznych
(projekty domów jednorodzinnych A.D. 1994)
63
Aleksandra Krupa-Ławrynowicz, O dwóch
znaczących przedmiotach. Kulturowa inwentaryzacja przestrzeni kuchennej
79
Inga B . Kuźma, Kuchenna bieda. Szkic
antropologiczny o jedzeniu i przestrzeni
91
Tadeusz Czekalski, Idea kuchni nowoczesnej w
projektach rozwoju zakładów gastronomicznych w Polsce w
latach 50. i 60. XX wieku
107
Grażyna Ewa Karpińska, Wokół pieca i
stołu. Praktyki zamieszkiwania łódzkich
włókniarzy
127
Mariola Tymochowicz, Przemiany funkcji
wiejskiej kuchni od końca XIX do początku XXI wieku (na materiale z
terenu Lubelszczyzny)
149
Anna Dąbrowicz, Fenomen kuchennej
makatki
175
Anna Marciniak-Kajzer, Średniowieczna kuchnia
„siermiężna” czy „wymyślna”.
Uwagi o kulturze materialnej
191
Zofia Rzeźnicka, Antyczna przestrzeń
kuchenna w świetle literatury gastronomicznej i medycznej
207
Noty o Autorach 225
226
stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|