wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

100 ROŚLIN W TWOJEJ KUCHNI


SZUSTAKOWSKA-CHOJNACKA M.

wydawnictwo: PZWL, 2015, wydanie I

cena netto: 82.80 Twoja cena  78,66 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

100 roślin w Twojej kuchni

Ponad 900 przepisów kulinarnych

Poradnik przygotowany przez doświadczoną technolog żywienia i dietetyczkę.

Książka zawiera informacje o 100 popularnych roślinach powszechnie stosowanych w kuchni.

Autorka opisuje owoce krajowe i egzotyczne, warzywa, zioła lecznicze i przyprawy, które odgrywają znaczną rolę w żywieniu człowieka i mają wpływ na jego zdrowie (niektóre z nich przeciwdziałają powstawaniu chorób lub wspomagają ich leczenie). Nie zapomina też o używkach, takich jak: kawa, herbata, kakao. Książka zawiera również ponad 900 przepisów na smaczne potrawy: zupy, dania główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury pochodzące z kuchni polskiej i różnych krajów świata. A w tabelach są zebrane informacje o zawartości składników odżywczych w różnych roślinach i przetworach oraz zalecane normy żywieniowe.

Wstęp

OWOCE         
Agrest         
Ananas        
Awokado      
Banan
Berberys zwyczajny
Brzoskwinia  
Borówka czernica    
Czarna porzeczka    
Cytryna       
Dereń właściwy       
Dziki bez czarny      
Dzika róża    
Figa   
Głóg   
Grejpfrut     
Gruszka       
Jabłka
Jałowiec pospolity    
Jarząb pospolity      
Jeżyna fałdowana    
Kawon - arbuz        
Kiwi   
Malina
Mandarynka  
Melon 
Morela
Orzech         
Pomarańcza  
Rokitnik zwyczajny  
Śliwka
Tarnina        
Truskawka i poziomka       
Winogrona    
Wiśnia i czereśnia    
Żurawina      

WARZYWA   
Bakłażan      
Bób, soczewica, soja
Brokuł
Brukselka     
Burak ćwikłowy       
Cebula
Chrzan pospolity     
Czosnek pospolity    
Dynia, kabaczek, cukinia    
Fasola, fasolka szparagowa
Groch zwyczajny, groszek zielony 
Karczoch      
Koper ogrodowy     
Marchew      
Ogórek        
Papryka       
Pietruszka zwyczajna        
Pomidor       
Por    
Rabarbar      
Rzepa
Rzodkiewka ogrodowa       
Seler zwyczajny      
Szczaw        
Szparag       
Szpinak        
Ziemniaki     
Warzywa kapustne  
Warzywa liściowe    

ZIOŁA LECZNICZE I PRZYPRAWOWE    
Arcydzięgiel litwor   
Bazylia ogrodowa    
Biedrzeniec anyż     
Cząber ogrodowy    
Cynamon     
Dziurawiec zwyczajny        
Estragon      
Gorczyca biała        
Goździkowiec korzenny      
Imbir lekarski
Kardamon malabarski        
Kminek zwyczajny   
Kolendra siewna      
Krwawnik pospolity  
Lebiodka pospolita (oregano)        
Lipa drobnolistna i szerokolistna    
Łopian większy       
Majeranek ogrodowy         
Melisa lekarska       
Mięta pieprzowa      
Mniszek lekarski      
Nagietek lekarski    
Ogórecznik lekarski 
Pieprz czarny i pieprz biały 
Pokrzywa zwyczajna
Rozmaryn lekarski   
Rumianek pospolity  
Skrzyp polny 
Szałwia lekarska     
Świetlik łąkowy       
Tymianek pospolity  
Wanilia płaskolistna  
Wawrzyn szlachetny (liść laurowy)

UŻYWKI       
Herbata       
Kawa 
Kakao

TABELE        
Bibliografia   
Indeks

492 strony, Format: 16.0x23.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2020