|  | 
 ZARZĄDZANIE W PIELĘGNIARSTWIE
 KSYKIEWICZ-DOROTA A. RED.wydawnictwo: PZWL, 2019, wydanie Icena netto: 142.80Twoja cena  135,66 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Zarządzanie w
pielęgniarstwie
 Podręcznik dla
studentów magisterskich wydziałów pielęgniarstwa
oraz wydziałów pielęgniarstwa oraz wydziałów nauk
o zdrowiu
 
 Książka
jest kontynuacją podręcznika „Podstawy organizacji pracy
pielęgniarskiej”. Została napisana z myślą o osobach
zainteresowanych pracą w dziedzinie zarządzania opieką zdrowotną, a
szczególnie podsystemem pielęgniarstwa.
 
 Zagadnienia podzielono na dwie części: wybrane problemy nauki o
zarządzaniu oraz ekonomika i finanse w ochronie zdrowia.
 
 Wstęp
 
 Część I. Wybrane problemy nauki o
zarządzaniu
 
 Rozdział 1.
Podsystem pielęgniarstwa
 1.1. System ochrony zdrowia i podsystem pielęgniarstwa
 1.2. Oddziaływanie wybranych koncepcji polityki zdrowotnej i
zarządzania opieką na zmiany w podsystemie pielęgniarstwa
 1.3. Misja, funkcje i cele podsystemu pielęgniarstwa
 
 Rozdział 2.
Zarządzanie - nauka i praktyka
 2.1. Zarządzanie - zmiany w teorii i praktyce
 2.2. Istota współczesnego zarządzania
 2.3. Etyka zarządzania
 
 Rozdział 3. Funkcje
kierownicze
 3.1. Definicja i istota kierowania zespołami pielęgniarskimi
 3.2. Planowanie: definicje, istota, zasady, wymiary
 3.3. Organizowanie
 3.4. Motywowanie
 3.5. Kontrolowanie - istota, proces, zadania i rodzaje
 3.6. Kierowanie przez delegowanie uprawnień
 
 Rozdział 4. Proces
decyzyjny
 4.1. Istota podejmowania decyzji, typy decyzji
 4.2. Różne modele podejmowania decyzji
 4.3. Metoda pozytywnej niepewności w podejmowaniu decyzji w okresie
przekształceń systemu opieki zdrowotnej
 4.4. Decentralizacja podejmowania decyzji kierowniczych. Delegowanie
uprawnień decyzyjnych na pielęgniarskich stanowiskach pracy
 4.5. Zalety i wady grupowego podejmowania decyzji
 
 Rozdział 5. Style
zarządzania
 5.1. Ewolucja stylów zarządzania
 5.2. Rodzaje stylów zarządzania
 5.3. Uwarunkowania stylów zarządzania
 5.4. Styl zarządzania a szczebel w hierarchii organizacyjnej podsystemu
pielęgniarstwa
 5.5. Znaczenie stylu zarządzania dla funkcjonowania organizacji
 5.6. Styl kierowania a istota i cechy przywództwa
współczesnego menedżera
 
 Rozdział 6. Zarządzanie
strategiczne
 6.1. Proces zarządzania strategicznego
 6.2. Budowa strategii
 6.3. Wybrane metody analizy strategicznej
 6.4. Alternatywne strategie dla systemu ochrony zdrowia i podsystemu
pielęgniarstwa
 6.5. Zarządzanie operacyjne. Wzajemne relacje i różnice
między zarządzaniem strategicznym a operacyjnym
 6.6. Specyfika zarządzania operacyjnego w opiece zdrowotnej i
pielęgniarstwie
 
 Rozdział 7.
Marketing usług zdrowotnych
 7.1. Istota marketingu świadczeń zdrowotnych
 7.2. Analiza i badanie rynku
 7.3. Cztery podstawowe etapy w rozwoju zarządzania organizacjami
 7.4. Segmentacja rynku usług zdrowotnych
 7.5. Marketing-mix dla świadczeń pielęgniarskich
 
 Rozdział 8. Zarządzanie
zasobami ludzkimi
 8.1. Znaczenie zasobów ludzkich w organizacji
 8.2. Istota i cechy szczególne zasobów ludzkich w
systemach zdrowotnych
 8.3. Planowanie zasobów ludzkich w organizacji, zakres i
etapy
 
 Rozdział 9. Planowanie
zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską
 9.1. Potrzeby zdrowotne i zapotrzebowanie na opiekę a planowanie obsad
pielęgniarskich
 9.2. Weryfikacja i dostosowanie metod „Patient Classification
System” do warunków organizacyjnych krajowych
szpitali
 9.3. Metody klasyfikacji pacjentów w planowaniu obsad
pielęgniarskich i położniczych na oddziałach o różnym
profilu
 9.4. Planowanie kadr pielęgniarskich w podstawowej opiece zdrowotnej
 
 Rozdział 10. Nabór i
dobór pracowników
 10.1. Nabór pracowników w zarządzaniu zasobami
ludzkimi w organizacji
 10.2. Dobór pracowników. Standardowy proces
selekcji
 10.3. Dobór kandydatów na pielęgniarskie
stanowiska pracy
 10.4. Utrzymanie zasobów ludzkich w organizacji
 
 Rozdział 11. Adaptacja
społeczno-zawodowa
 11.1. Pojęcie adaptacji społecznej i zawodowej
 11.2. Czynniki warunkujące adaptację społeczno-zawodową pielęgniarek
 11.3. Ramowy program adaptacji społeczno-zawodowej pielęgniarek
 11.4. Uwarunkowania kultury organizacji
 11.5. Wpływ kultury organizacji na pracę zespołów
pielęgniarskich
 11.6. Kultura organizacji a kształtowanie wizerunku profesji
pielęgniarek i położnych
 
 Rozdział 12.
Doskonalenie zawodowe
 12.1. Znaczenie doskonalenia zawodowego dla rozwoju organizacji
 12.2. System kształcenia podyplomowego pielęgniarek i położnych
 12.3. Organizacja doskonalenia zawodowego w zakładzie
 12.4. Metody stosowane w zakładowym doskonaleniu zawodowym
 12.5. Ocenianie, ewaluacja doskonalenia zawodowego
 12.6. Ścieżka kariery zawodowej
 
 Rozdział 13.
System ocen pracowniczych
 13.1. Elementy systemu oceniania
 13.2. Rodzaje ocen
 13.3. Sposoby oceniania
 13.4. Czynniki zniekształcające wyniki oceny
 13.5. Kryteria oceny pracy na pielęgniarskich stanowiskach wykonawczych
i kierowniczych
 
 Rozdział 14. Projektowanie
pielęgniarskich stanowisk kierowniczych
 14.1. Podstawowe podejścia koncepcyjne do problematyki stanowisk pracy
 14.2. Zakres odpowiedzialności, obowiązków i uprawnień na
pielęgniarskich stanowiskach kierowniczych
 14.3. Zasady formułowania zadań na stanowiskach pracy
 14.4. Proces komunikowania na stanowiskach pracy
 
 Rozdział 15.
Zarządzanie jakością
 15.1. Jakość - pojęcia podstawowe
 15.2. System zapewniania jakości
 15.3. Geneza zarządzania jakością
 15.4. Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM)
 15.5. Współczesne podejście do jakości w ochronie zdrowia i
pielęgniarstwie
 15.6. Standardy w zarządzaniu opieką pielęgniarską
 
 Rozdział 16. Doskonalenie organizacji,
zmiana, konflikt
 16.1. Wprowadzenie
 16.2. Doskonalenie organizacji
 16.3. Zmiana, rodzaje zmian
 16.4. Źródła zmian
 16.5. Podstawowe zasady przeprowadzania zmian
 16.6. Proces zmian
 16.7. Strategie wprowadzania zmian
 16.8. Rzecznik zmiany
 16.9. Kierowanie konfliktem
 
 Rozdział 17. Usprawnianie pracy w
ochronie zdrowia i podsystemie pielęgniarstwa
 17.1. Metodyka postępowania organizatorskiego w rozwiązywaniu
problemów i usprawnianiu pracy
 17.2. Badanie metod
 17.3. Techniki heurystyczne
 17.4. Mierzenie i normowanie pracy
 17.5. Wartościowanie pracy
 
 Rozdział 18. Ergonomiczna analiza pracy
 18.1. Ergonomia, podstawowe definicje, istota, zakres, podział
 18.2. Metody pomiaru stopnia obciążenia pracą fizyczną
 18.3. Analiza obciążenia psychicznego na pielęgniarskich stanowiskach
 18.4. Obciążenie na pielęgniarskich stanowiskach wynikające z narażenia
na czynniki środowiska pracy
 18.5. Rytmy biologiczne i ich wpływ na aktywność fizyczną i umysłową
 18.6. Zmęczenie, przerwy w pracy na różnych stanowiskach w
podsystemie pielęgniarstwa
 
 Część II Ekonomika, finanse w
ochronie zdrowia
 
 Rozdział 19. Modele finansowania opieki
zdrowotnej
 19.1. Modele systemów zdrowotnych jako pochodna polityki
zdrowotnej danego kraju
 19.2. Ewolucja dotychczasowych modeli i zmiana sposobów ich
finansowania
 19.3. Współpłacenie pacjentów w ochronie zdrowia
w krajach zachodnich i państwach Europy centralnej i wschodniej
 19.4. Finansowanie opieki zdrowotnej w Polsce
 
 Rozdział 20.
Planowanie, budżetowanie, monitoring usług zdrowotnych
 20.1. Wyjaśnienie podstawowych pojęć z zakresu ekonomiki zdrowia
 20.2. Finanse publiczne
 20.3. Założenia budżetu publicznego
 20.4. Dochody i wydatki budżetowe
 20.5. Rachunek kosztów w zakładach opieki zdrowotnej
 20.6. Opracowanie budżetu dla wybranej jednostki organizacyjnej
 20.7. Opracowanie budżetu na opiekę pielęgniarską w wybranej jednostce
organizacyjnej
 20.8. Nadzór nad realizacją budżetu
 
 Rozdział 21. Wybrane analizy finansowe
i ekonomiczne
 21.1. Wady i zalety różnych form finansowania opieki
zdrowotnej
 21.2. Analiza ekonomiczna i analiza finansowa
 
 Piśmiennictwo
 Spis rycin
 Spis tabel
 Indeks
 
 576
stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
 
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !.   |