|  | 
 WŁAŚCIWE I SMACZNE ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ
 MULLER S.-D. PFEUFFER C.wydawnictwo: PZWL, 2020, wydanie Icena netto: 58.80Twoja cena  55,86 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Właściwe i smaczne
żywienie w dnie moczanowej
 Cierpią Państwo na
bóle w stawach powodowane przez dnę moczanową, popularnie
zwaną artretyzmem? Jeśli tak, to z pewnością wiedzą Państwo, że
zasadnicze znaczenie w zapobieganiu dolegliwościom związanym z tą
chorobą ma właściwa dieta, polegająca na ograniczeniu spożycia
produktów zawierających związki purynowe - przede wszystkim
mięsa i wędlin.
 
 W tej bogato ilustrowanej
książce można znaleźć najważniejsze informacje o przyczynach i leczeniu
dny moczanowej oraz wiele ciekawych i prostych przepisów
kulinarnych.
 
 Przedmowa
 
 Wprowadzenie
 Co to jest hiperurykemia i co to jest dna moczanowa?
 Dna moczanowa – choroba stara jak świat
 Dna w zespole metabolicznym
 Puryny i kwas moczowy
 Przyczyny dny moczanowej
 Postacie dny moczanowej
 Stadia hiperurykemii i dny moczanowej
 Ryzyko dny moczanowej
 Napad dny moczanowej
 Co się dzieje w czasie napadu dny moczanowej?
 Pomoc w czasie napadu i po napadzie dny moczanowej
 Prawidłowe odżywianie się i przyjmowanie płynów w trakcie
ostrego napadu dny moczanowej
 Jak można zapobiegać napadom dny moczanowej?
 Dlaczego dieta niskokaloryczna może wywołać napad dny moczanowej?
 Gdzie wytraca się kwas moczowy?
 Leki
 
 Prawidłowe
odżywianie się i przyjmowanie płynów w hiperurykemii i dnie
moczanowej
 Które artykuły żywnościowe są odpowiednie dla chorych z dną
moczanową?
 Odpowiednia waga
 Czy Twoja waga znajduje się w zielonym polu?
 Zapotrzebowanie na energię
 Zbyt wiele kalorii pochodzących z tłuszczu
„atakuje” brzuch
 Prawidłowe odchudzanie się przy hiperurykemii i dnie moczanowej
 Węglowodany w pożywieniu ubogim w puryny
 Białka w pożywieniu ubogim w puryny
 Tłuszcze w pożywieniu ubogim w puryny
 Prawidłowe odżywianie się i przyjmowanie płynów przy
podwyższonych stężeniach lipidów we krwi (hiperlipidemii)
 Prawidłowe odżywianie się i przyjmowanie płynów w cukrzycy
 Prawidłowe odżywianie się i przyjmowanie płynów w
nadciśnieniu tętniczym
 Prawidłowe przyjmowanie płynów
 Uważaj na alkohol!
 
 20
rad dla osób chorych na hiperurykemię i dnę moczanową
 Przykładowe jadłospisy
 Jadłospis zawierający 300 mg kwasu moczowego
 Jadłospis zawierający 500–600 mg kwasu moczowego
 
 Przepisy
 
 Urozmaicone
śniadania
 Muesli z kiwi i pomarańczą
 Muesli z gruszkami i cynamonem
 Muesli z truskawkami i ziarnami zbóż
 Muesli z brzoskwinią
 Luksusowe śniadanie z małą ilością puryn
 Muesli z okrągłych owoców
 Jogurt z jeżynami
 Niedzielne śniadanie
 Niedzielne bułeczki
 Bułeczka pełnoziarnista „Morza południowe”
 Bułeczka z porzeczkami
 Chleb z serem i truskawkami
 Pikantna masa do smarowania chleba z sera romadur
 
 Smaczny
obiad
 Zupa pomidorowa z bazylią
 Francuska zupa cebulowa
 Zupa kremowa z porów z ziarnami zbóż
 Jajka w sosie musztardowym
 Potrawa z indyczki „Szanghaj”
 Gnocchi z grzybami i mozzarellą
 Placki marchwiowe
 Twarożek z czosnkiem
 Ziemniaki w mundurkach z twarogiem i chrzanem
 Jajecznica śródziemnomorska
 Warzywa z soczewicą
 Potrawka z cukinii i grzybów
 Ziemniaki pieczone po śródziemnomorsku
 Zapiekanka z ziemniaków i pora
 Ryż pieczony z pomidorami
 Kalarepa z nadzieniem warzywnym i puree z parmezanem
 Lasagne z warzywami „Giovanni”
 Kluseczki serowe
 Spaghetti z warzywami
 Paella z warzywami
 Ryż z owocami i warzywami
 Dorsz z sosem pomidorowo-pomarańczowym
 Łódeczki z jajek i cykorii
 Ziemniaki z potrawka z warzyw
 Filet z flądry z pieczarkami
 Filet rybny w warzywach
 Łosoś w szpinaku
 Pieczeń rzymska
 Fasola szparagowa z pomidorami
 Szybki gulasz cygański
 
 Lekkie
kolacje
 Sałatka z cykorii po maltańsku
 Sałatka jesienna
 Sałatka grecka
 Gazpacho
 Talerz z surówką
 Sałatka z jabłka i porów
 Potrawa z marchewki i białej kapusty
 Kolorowa sałatka z kurczaka
 Marynowana mozzarella z pomidorami
 Marynowane kulki jogurtowe „a la Kreta”
 Fitnessburger
 Chleb z pomidorem i rzeżuchą
 Chleb wiosenny
 Pikantna pasta jabłkowo-marchewkowa
 Masa do smarowania chleba z rzeżuchą i chrzanem
 Masa do smarowania chleba z selerem i jabłkiem po
śródziemnomorsku
 Masa do smarowania chleba z awokado i czosnkiem
 
 Słodkie
przekąski i desery
 Kisiel owocowy
 Twarożek bananowy
 Jogurt jabłkowo-gruszkowy
 Szaszłyk owocowy z jogurtem i cynamonem
 Potrawa z moreli i jeżyn
 Tort jabłkowy
 Elegancki sernik
 Pasta z mrożonymi czarnymi jagodami
 Shake z czarnych jagód
 Drink z mango i wanilii
 Koktajl mleczny z rokitnikiem zwyczajnym
 Trzy smaczne drinki
 Drink pikantny
 Drink z soku z czerwonych buraków
 Shake z soku z marchwi i jabłek
 
 Skorowidz
potraw
 
 126
stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
 
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !.   |