wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

NORMY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA PODSTAWY PREWENCJI OTYŁOŚCI I CHORÓB NIEZAKAŹNYCH


JAROSZ M. BUŁHAK-JACHYMCZYK B. RED.

wydawnictwo: PZWL, 2011, wydanie I

cena netto: 154.80 Twoja cena  147,06 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Normy żywienia człowieka

Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski.

Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.

Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.

1. Wprowadzenie 
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia 
1.2. Współczesne metody opracowywania norm 
1.3. Rodzaje norm żywienia 
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski 
Piśmiennictwo 

2. Energia 
2.1. Wiadomości podstawowe 
2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski 
Piśmiennictwo 

3. Białko 
3.1. Wiadomości podstawowe 
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 
3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski 
Piśmiennictwo 

4. Tłuszcze 
4.1. Wprowadzenie 
4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 
4.3. Normy spożycia tłuszczu 
Piśmiennictwo 

5. Cholesterol 
5.1. Wprowadzenie 
5.2. Metabolizm cholesterolu 
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu 
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu 
Piśmiennictwo 

6. Węglowodany 
6.1. Wiadomości podstawowe 
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia – zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 
6.5. Podsumowanie 
Piśmiennictwo 

7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) 
7.1. Wprowadzenie 
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego 
Piśmiennictwo 

8. Witaminy 
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin 
Piśmiennictwo 

9. Składniki mineralne 
9.1. Wapń 
9.2. Fosfor 
9.3. Magnez 
9.4. Żelazo 
9.5. Cynk 
9.6. Jod 
9.7. Selen 
9.8. Miedź 
9.9. Fluor 
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych 
Piśmiennictwo 

10. Woda i elektrolity 
10.1. Woda 
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa 
10.3. Sód i chlor 
10.4. Potas 
Piśmiennictwo 

11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
11.1. Wprowadzenie 
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności 
11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 
11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób 
Piśmiennictwo 

12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie 
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia 
12.3. Wybór poziomu normy 
12.4 Etapy planowania diety 
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym 
12.6. Planowanie diet dla grup osób 
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety 
12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia 
Piśmiennictwo 

13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie 
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 
13.3. Nadwaga i otyłość 
13.4. Choroby układu krążenia 
13.5. Nowotwory złośliwe 
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna 
13.8. Podsumowanie 
Piśmiennictwo 

14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) 
14.1. Wprowadzenie 
14.2. Omówienie stosowanych określeń 
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie 
Piśmiennictwo 

15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 
15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku 
Piśmiennictwo 

16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia 
16.1. Definicja i składniki suplementów 
16.2. Rola suplementów 
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce 
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej 
Piśmiennictwo 

17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie 
17.2. Definicja nowej żywności 
17.3. Aspekty legislacyjne 
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej 
Piśmiennictwo 

18. Żywność genetycznie zmodyfikowana – potencjalne źródło składników odżywczych w diecie 
18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej? 
Piśmiennictwo 

Normy żywienia dla ludności Polski – tabele zbiorcze 
Skorowidz

464 strony, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2020