Wszystkie oblicza cukru
Z czym kojarzy Ci
się słowo "cukier"? Większości osób, którym
autorki zadały to pytanie, najpierw przychodzą do głowy słodycze. Potem
pojawiają się słodkie napoje i wreszcie, u starszych ankietowanych,
cukrzyca. Cukry, węglowodany w ogólności, mają ostatnio złą
sławę ― identyfikuje się je jako przyczynę epidemii nadwagi i otyłości.
Przypisuje się im winę lub współwinę w przypadku szeregu
innych chorób i dolegliwości: od wspomnianej już cukrzycy,
przez związane z nią choroby serca i naczyń krwionośnych czy
niepłodność, aż po migreny i trądzik. Odnotowuje się związek między
spożywaniem cukrów i nasilaniem się objawów
depresji czy ADHD. Wykluczenie cukru z diety zaleca się osobom ze
zdiagnozowanym spektrum autyzmu.
- Jak naprawdę
jest z tym cukrem?
- Czy słodka
kawa i herbata, owocowe soki, torty i czekoladki powinny bezwzględnie
zniknąć z naszej diety?
- Czy
powinniśmy całkowicie unikać słodyczy i innych bazujących na prostych
węglowodanach potraw?
- Jak
zmodyfikować dietę, gdy otrzyma się zalecenie ograniczenia spożycia
węglowodanów?
- Na co
jeszcze, poza rozwojem i przebiegiem cukrzycy, a także zależnych od
niej chorób, mają wpływ cukier i produkty o wysokiej
zawartości węglowodanów?
W tej książce znajdziesz
odpowiedzi na powyższe pytania, wskazówki dietetyczne, jak
również przykłady jadłospisów złożonych z potraw
o niskim ładunku glikemicznym (IG).
Wstęp
I.
PODSTAWOWE POJĘCIA
II.
CUKIER - SŁODKIE
TAJEMNICE NATURY
Z czym kojarzy nam się cukier?
Co to są węglowodany?
Jak i gdzie powstaje glukoza?
Układ pokarmowy
W jaki sposób dostarczamy cukier do organizmu?
Co to jest oddychanie komórkowe?
Czy cały cukier zawarty w pożywieniu zostaje wchłonięty do krwi?
W jaki sposób odczuwamy smaki i czy cukier zawsze jest
słodki?
Od czego zależy intensywność odczuwania smaku słodkiego?
Insulina
W jaki sposób regulowane jest stężenie glukozy?
III.
JAK CUKIER I
INSULINA WPŁYWAJĄ NA PRZEBIEG I ROZWÓJ CHORÓB?
Hipoglikemia, czyli niski cukier
Insulinooporność, hiperinsulinemia
Czy mikrobiota jelitowa może mieć wpływ na stężenie insuliny w
organizmie?
Cukrzyca
Dlaczego zaburzeniom gospodarki węglowodanowej często towarzyszą
choroby układu krążenia?
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. non-alcoholic fatty
liver disease, NAFLD)
Czy glukoza i insulina wpływają na rozwój
nowotworów?
Czy insulina i glukoza mają związek z niepłodnością?
Zaburzenia neurologiczne i psychiczne a cukier
Migreny a cukier
Skóra a cukier
Inne aspekty życia związane z cukrem
Nietolerancja węglowodanów
IV.
CUKIER W DIECIE.
HARMONIA SMAKU I ZDROWIA
Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny
Glikemia a sposób obróbki pokarmu
Skład posiłku a tempo wzrostu glikemii
Jedzenie rozdzielne
Jedzenie uważne
To może ocet?
A co ze skrobią oporną?
Gdzie się ukrył cukier?
Inne oblicza cukru
Czy wiesz, co pijesz?
Pieczywo
Post przerywany a glikemia
Jak działa cheat meal?
Jedzenie nocne
Słodziki (sztuczne substancje słodzące)
Co się stanie, gdy z diety wyrzucimy cukier?
Czy cukier uzależnia?
Cukier w diecie dziecka, czyli jak wyrabiać zdrowe bezcukrowe nawyki u
najmłodszych
V.
PRZYPADKI KLINICZNE
Przypadek 1. Pani Joanna
Przypadek 2. Pan Jarek
Przypadek 3. Pani Beata
VI.
PRZYKŁADOWY
JADŁOSPIS Z NISKIM IG
VII.
PRZEPISY NA DANIA Z
NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM
Autorki
Podziękowania
240 stron,
14.0x20.8cm, oprawa miękka