| 
  
 DIETETYKA SPORTOWA
 MIZERA J. MIZERA K.   wydawnictwo: GALAKTYKA, 2022, wydanie Icena netto: 44.90  Twoja cena  42,66 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Dietetyka sportowa
Co jeść, by trenować efektywnie
 Dietetyka sportowa to dziedzina,
która szybko się rozwija, a wiedza na jej temat powinna być
stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa
Mizery zamieszczono najnowsze informacje dotyczące
węglowodanów, białek, tłuszczów,
płynów oraz suplementów. Wszystko to wsparte jest
sporą dawką wiadomości o fizjologii sportu, niezbędnych do zrozumienia
wielu zjawisk związanych z trawieniem, przyswajaniem
składników i działaniem poszczególnych diet.
Pozycja ta – na podstawie nowych badań naukowych i
wieloletniego doświadczenia autorów w pracy ze sportowcami
– obala także wiele mitów krążących
wśród osób podejmujących aktywność fizyczną (np.
ten, że laktoza powoduje skok cukru we krwi). 
 
Dietetyka sportowa stanowi solidne połączenie teorii z praktyką.
Zawiera mnóstwo użytecznych, popartych wiedzą i
doświadczeniem wskazówek, które czytelnik będzie
mógł wykorzystać. 
 
Autorzy książki to cenieni i znani m.in. z programów TVN,
TVP oraz Polsat News polscy specjaliści, pracujący z czołowymi
sportowcami różnych dyscyplin. Od 2008 roku pomagają w
przygotowaniach olimpijczykom, ponad 30 medalistom mistrzostw świata i
Europy, a także osobom amatorsko uprawiającym sport, dzieciom i osobom
otyłym. Przez te lata skomponowali ponad 1000 unikatowych diet. 
 
Książka jest doskonałą pozycją dla każdego, kto interesuje się
dietetyką w aktywności fizycznej i zdrowym żywieniem z praktycznego
punktu widzenia. Jej niewątpliwą zaletę stanowi fakt, że ważne i nie
zawsze proste kwestie opisywane są w sposób przystępny dla
każdego. Polecamy ją dietetykom, studentom, sportowcom, trenerom,
fizjoterapeutom oraz pasjonatom, zarówno tym początkującym,
jak i zaawansowanym. 
 Wstęp 13 
 
rozdział 1 Jak i skąd
organizm pozyskuje energię? 15 
Skąd organizm pozyskuje energię do wysiłku? 16 
ATP – najważniejsze źródło energii 16 
Odbudowa ATP 17 
Wysiłki trwające do 10 s (intensywność 95–100%) 17 
Wysiłki trwające 100–120 s (intensywność 80–95%) 18 
Wysiłki trwające do 20 min (intensywność 60–80%) 18 
Interwały to ćwiczenia beztlenowe 19 
Wysiłki trwające do kilku godzin (intensywność do 60%) 20 
Ćwiczę intensywnie, tracę litry potu, a nie chudnę 20 
W jaki sposób odkłada się tkanka tłuszczowa? 21 
Jak spala się tłuszcz? 21 
Interwały a odchudzanie 22 
Czym są zakwasy i kiedy się pojawiają? 24 
Jak uniknąć zakwasów? 24 
Bibliografia 26 
 
rozdział 2 Węglowodany 29 
Znaczenie węglowodanów 30 
Glikogen 32 
Regeneracja glikogenu 32 
Glikogen a rodzaj mięśni 33 
Wpływ diety na zawartość glikogenu 34 
Indeks glikemiczny 34 
Ładunek glikemiczny 35 
Węglowodany przed wysiłkiem i w jego trakcie 37 
Ściana w maratonie 38 
Treningi na czczo 39 
Trenuję na czczo, po aminokwasach 40 
Węglowodany na noc – jeść czy nie? 40 
Śniadania węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe? 41 
Ile węglowodanów przyjmować? 42 
Obciążenie węglowodanami 43 
Obciążenie węglowodanami a sporty siłowe 44 
Laktoza a sporty siłowe 45 
Substancje słodzące 47 
Cukier brązowy – czy faktycznie zdrowszy? 47 
Syrop glukozowo-fruktozowy 48 
Dieta bezglutenowa nie dla każdego 49 
Bibliografia 52 
 
rozdział 3 Białko
55 
Znaczenie białka 56 
Aminokwasy 58 
Trawienie białek 59 
Zapotrzebowanie na białko 60 
Czy wliczamy w dietę białko niepełnowartościowe? 61 
Przyswajalność białka (wartość biologiczna) 62 
Inne metody określające jakość białka 63 
Białko a odchudzanie 64 
Nadmiar białka w diecie 65 
Wpływ białka na nerki 66 
Białko a dna moczanowa 67 
Białko a zakwaszenie 68 
Białka roślinne a zwierzęce 68 
Antybiotyki w mięsie 69 
Źródła białka w diecie 71 
Białko w jajach 71 
Obróbka termiczna białek 71 
Mit surowych jaj 72 
Jaja nie tylko kurze 72 
Bibliografia 74 
 
rozdział 4 Tłuszcze
77 
Znaczenie tłuszczów 78 
Trzy rodzaje tłuszczów 79 
Inne klasyfikacje tłuszczów 79 
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) 80 
Niedobór NNKT 81 
Tłuszcze nasycone trans 81 
Pozytywny tłuszcz 82 
MCT – tłuszcze oszczędzające glikogen 83 
Tłuszcze zwierzęce a roślinne 85 
Tłuszcze w wysiłku fizycznym 85 
Optymalna zawartość tłuszczu w organizmie 86 
Cholesterol nie taki straszny 87 
„Dobry” i „zły” cholesterol 88 
Czym jest zrównoważona dieta? 90 
Dieta Kwaśniewskiego 90 
Nowoczesna dieta wysokotłuszczowa 91 
Przykładowe menu dla kobiety uprawiającej bieganie 94 
Bibliografia 97 
 
rozdział 5 Płyny (woda,
napoje, soki) 101 
Równowaga wodna 102 
Znaczenie nerek w regulacji płynów 104 
Odwodnienie i przewodnienie 105 
Jak znaleźć optymalny poziom nawodnienia? 107 
Która woda dla kogo? 108 
Woda źródlana 109 
Woda destylowana 109 
Woda gazowana czy niegazowana? 109 
Hipotonik, izotonik, hipertonik 110 
Płyny hipotoniczne 110 
Napoje izotoniczne 111 
Napoje hipertoniczne 112 
Napoje energetyczne 113 
Nie tylko woda 115 
Kofeina 115 
Zielona kawa 116 
Herbata czarna 116 
10 Dietetyka sportowa 
Herbata zielona 117 
Herbata czerwona 117 
Herbata biała 117 
Mleko czekoladowe 118 
Trening a przyjmowanie płynów 118 
Co pić przed treningiem? 118 
Co pić w trakcie treningu? 119 
Co pić po treningu? 119 
Alkohol w sporcie 119 
Wchłanianie i trawienie alkoholu 121 
Piwo à la izotonik 121 
Bibliografia 123 
 
rozdział 6 Suplementy
diety 127 
Znaczenie suplementów 128 
Aminokwasy rozgałęzione 
(BCAA – branched chain amino acids) 129 
Glutamina 130 
Arginina 132 
Kreatyna 133 
Odżywki białkowe 135 
Serwatka 135 
Kazeina 137 
Łączenie odżywek białkowych 137 
Roślinne odżywki białkowe 138 
Beta-alanina 140 
L-karnityna 142 
Odżywki węglowodanowe 144 
Rodzaje cukrów w odżywkach 146 
Odżywki białkowo-węglowodanowe 147 
Bulk 148 
Zamienniki posiłków 148 
Probiotyki i prebiotyki 149 
Suplementy przedtreningowe
(„przedtreningówki”) 150 
Bibliografia 151 
 
rozdział 7 Diety 155 
Dieta 1: sporty siłowe/sylwetkowe 156 
Dieta mająca na celu przyrost masy mięśniowej 158 
Dieta 2: kolarstwo 162 
Dieta w okresie startowym 164 
Dieta 3: pływanie 168 
Dieta w okresie przygotowawczym, mająca na celu lekką redukcję tkanki
tłuszczowej 169 
Dieta 4: sporty walki 173 
Dieta mająca na celu lekką redukcję tkanki tłuszczowej 174 
Dieta 5: piłka nożna 178 
Dieta zbilansowana mająca na celu utrzymanie składu ciała i wydolności
179 
Dieta 6: biegi długie 184 
Dieta maratończyka w okresie przygotowawczym 185 
Oszukany posiłek (cheat meal) 189 
Bibliografia 189 
 
rozdział 8 Przepisy
191 
 
Przydatne adresy www 202 
Indeks 203 
 216 stron,
16.5x24.0cm, oprawa miękka 
 
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !. 
  
 |