wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

EDUKACJA ZDROWOTNA I DIETETYCZNA W WALCE Z NOWOTWORAMI


KOBYLAŃSKA A.

wydawnictwo: IMPULS, 2020, wydanie I

cena netto: 30.00 Twoja cena  28,50 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Edukacja zdrowotna i dietetyczna w walce z nowotworami


Ciekawe porady i wskazówki, zbilansowane przepisy przedstawione przez Autorkę to najlepszy i naturalny „suplement diety” dla naszego ciała i pozytywnego stanu psychicznego. Książka Aleksandry Kobylańskiej porusza wiele aspektów psychologiczno-pedagogiczno-dietetycznych, które z jednej strony przybliżają tematykę związaną z chorobami nowotworowymi, przedstawiając przyczyny ich powstawania, a z drugiej wskazują kierunek, jak zdrowo żyć, jak dobrze czuć się fizycznie i psychicznie, jak wzmacniać swój organizm, odporność przez odpowiednią dietę w świecie pełnym chemii, zanieczyszczeń i przetworzonego jedzenia.

Nikt nigdy nie da Ci pewności ani gwarancji, że nie zachorujesz na raka, wiadomo, on nie wybiera, ale zawsze swoim stylem życia możesz zapobiec zachorowaniu na nowotwory, które każdego roku zabijają wiele osób, lub zwiększyć swoje szanse na wyzdrowienie. Nie tylko palenie papierosów czy czynniki genetyczne i brak aktywności fizycznej są odpowiedzialne za tę ciężką i poważną chorobę, lecz także nieodpowiednia dieta, niedobór snu, nadużywanie alkoholu oraz życie w ciągłym stresie. Możemy zrobić dla swojego zdrowia tak wiele w tak łatwy sposób, ale możemy zaszkodzić sobie w jeszcze łatwiejszy, ponieważ wydaje się nam, że prościej jest kupić drożdżówkę i napój energetyczny, niż przyrządzić sobie jajecznicę i zaparzyć zdrową kawę. W dzisiejszych czasach idziemy często na łatwiznę, byle szybciej, niestety szkodząc sobie takim zachowaniem. Każdy dzień jest dla nas szansą na zmianę przyzwyczajeń. Zmiana nawyków żywieniowych to pierwszy krok w zapobieganiu różnorodnym chorobom, nie tylko nowotworom, ale także miażdżycy, cukrzycy czy udarom mózgu. Nie bez powodu w świecie dietetycznym istnieje przysłowie One apple a day, keep doctor away. W codziennym życiu często zapominamy o witaminach i minerałach, które są zbawienne dla naszego zdrowia i kryją się w wielu produktach.

Profilaktyka też jest bardzo ważnym czynnikiem, o którym wiele osób zapomina lub po prostu nie ma na to czasu ani nie chce o tym myśleć, a nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Rak nie boli, on powoli zabija i z każdym dniem odbiera siły do życia. Wiele nowotworów w początkowych stadiach nie daje ŻADNYCH objawów, zaczynamy się interesować swoim stanem zdrowia często wtedy, gdy jest już za późno, gdy nasze rokowania pozostają złe ze względu na zbyt późne wykrycie nieprawidłowości w naszym organizmie. Dlatego warto temu zapobiegać, regularnie się badać i być ostrożnym. Warto udać się do lekarza z każdym niepokojącym nas objawem.

Przepisy zawarte w książce opierają się na filozofii żywienia śródziemnomorskiego, które uważa się za najzdrowszy model żywienia na świecie. Dieta ta zapobiega wielu chorobom (miażdżycy, chorobom układu krążenia, zawałom, cukrzycy i insulinooporności, alzheimerowi oraz parkinsonowi, a przede wszystkim nowotworom) spowodowanym niewłaściwym żywieniem i brakiem aktywności fizycznej. Sposób żywienia śródziemnomorskiego opiera się na dużej liczbie warzyw i owoców, zbóż, oliwie oraz rybach i owocach morza, a także rzadkim spożyciu mięsa i jego przetworów (do 0,5 kg tygodniowo). Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego wykorzystują do przyprawiania swoich potraw duże ilości czosnku, cebuli, ziół oraz przypraw. Wzbogacając dzięki temu ich smak, a także dbając o zdrowie. Wiele dodatków do żywności, takich jak przyprawy, zioła, warzywa cebulowate, ma w sobie ogromne właściwości i korzyści zdrowotne. W swoich przepisach nie podaję ilości przypraw, ponieważ każdy ma inne preferencje i wrażliwość na pikantny smak.

z Wstępu

Wstęp  
Wprowadzenie      

Czym jest nowotwór?   
Jak diagnozujemy nowotwory?   
Leczenie nowotworów  


Przegląd wybranych nowotworów   

NOWOTWÓR PŁUC   
NOWOTWÓR PIERSI  
NOWOTWÓR JAJNIKA  
NOWOTWÓR JELITA GRUBEGO  
NOWOTWÓR ŻOŁĄDKA 
NOWOTWÓR WĄTROBY  
NOWOTWÓR SKÓRY      
NOWOTWÓR TRZUSTKI   
NOWOTWÓR KOŚCI      
NOWOTWÓR KRWI (BIAŁACZKA)   

Żywienie antynowotworowe  
Wskazówki dietetyczne  
Filozofia diety śródziemnomorskiej 
Zasady żywienia śródziemnomorskiego   
Produkty o działaniu antynowotworowym   


Przepisy   

 1. OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ 
 2. OWSIANKA À LA SZARLOTKA 
 3. OMLET OWSIANY Z ŻURAWINĄ  
 4. JAGLANKA Z BORÓWKAMI   
 5. SAŁATKA OWOCOWA  
 6. KOKTAJL OWOCE LEŚNE      
 7. KOKTAJL BANAN – TRUSKAWKA 
 8. JOGURT NATURALNY Z DODATKAMI   
 9. PANINI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM  
10. PANINI Z MOZZARELLĄ   
11. KANAPKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM   
12. KANAPKA Z CAMEMBERTEM 
13. KANAPKI Z TWAROŻKIEM  
14. KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ  
15. KANAPKI Z GUACAMOLE   
16. KREM Z ZIELONEGO GROSZKU      
17. KREM Z DUSZONEGO PORA   
18. KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI  
19. KREM BROKUŁOWY 
20. POLSKIE MINESTRONE      
21. CHŁODNIK OGÓRKOWY   
22. KASZOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI   
23. KASZOTTO Z WĘDZONYM KURCZAKIEM      
24. SAŁATKA LAZUR Z WINOGRONAMI  
25. PLACKI Z SIEKANEJ PIERSI KURCZAKA      
26. POTRAWKA WARZYWNA Z KASZĄ GRYCZANĄ 
27. SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z DOMOWYM SOSEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM 
28. CURRY WARZYWNE   
29. SZPARAGI Z GRILLOWANYM HALLOUMI  
30. SZPARAGI Z JAJKIEM SADZONYM 
31. ŁOSOŚ GRILLOWANY W MARYNACIE IMBIROWEJ   
32. SAŁATKA Z FETĄ  
33. BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I CZOSNKIEM  
34. MAKARON ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM   
35. SAŁATKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM   
36. PIECZONE POLĘDWICZKI Z DORSZA   
37. RYŻ IMBIROWY Z DODATKAMI  
38. PLACKI WARZYWNE   
39. SPAGHETTI Z KREWETKAMI 
40. SAŁATKA Z BROKUŁEM I MAKARONEM RAZOWYM      
41. PIECZONE ZIEMNIAKI Z SOSEM JOGURTOWYM   
42. MIODOWE UDKO KURCZAKA Z PURÉE MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANYM  
43. CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM  
44. PIECZONA PIERŚ INDYKA ZE SZPARAGAMI 
45. CARPACCIO Z BURAKA  
46. GULASZ Z BATATÓW      
47. SPAGHETTI Z TOFU I WARZYWAMI 
48. SZASZŁYKI Z HALLOUMI  
49. SZASZŁYKI Z KREWETKAMI, LIMONKĄ I CHILLI   
50. SZASZŁYKI DROBIOWE Z RYŻEM   
 
O Autorce   
Bibliografia

114 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2021