wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

FRANCZYZA W PROCESIE TWORZENIA WARTOŚCI PRZEDSIĘBIORSTWA FRANCZYZODAWCY NA PRZYKŁADZIE BRANŻY GASTRONOMICZNEJ


JABŁOŃSKA Ż.

wydawnictwo: WYD UN ŁÓDŹ, 2021, wydanie I

cena netto: 52.65 Twoja cena  50,02 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Franczyza w procesie tworzenia wartości przedsiębiorstwa franczyzodawcy na przykładzie branży gastronomicznej


Publikacja stanowi ważny głos w dyskusji naukowej na temat rozwoju franczyzy w Polsce, podkreślając jej znaczenie w procesie kreowania wartości przedsiębiorstwa.

W Polsce taka działalność najczęściej jest wykorzystywana przez franczyzobiorców jako sposób na „sprawdzony biznes” gwarantujący łatwiejsze zdobycie rynku oraz niższe ryzyko upadłości. Firmy, działając we franczyzie, są w stanie znacznie szybciej wykreować swoją wartość (zyskując udział w rynku, rozpoznawalną markę, lojalnych klientów, korzystniejsze warunki zakupowe). W polskiej literaturze istnieje luka badawcza na temat wpływu franczyzy na wartość przedsiębiorstwa franczyzodawcy. Pojawia się więc potrzeba przeanalizowania tego zagadnienia, a także prezentacji istniejących mechanizmów. Wyniki przeprowadzonych badań stanowią cenne źródło informacji zarówno dla naukowców, jak i praktyków zainteresowanych wdrażaniem franczyzy w biznesie.

Wprowadzenie 7

Rozdział I. Istota i klasyfikacja franczyzy 13
1.1. Istota franczyzy – podstawowe założenia 13
1.2. Rodzaje franczyzy 16
1.3. Międzynarodowe i krajowe podstawy prawne regulujące prowadzenie działalności franczyzowej 21
1.4. Franczyza a inne międzyorganizacyjne formy współpracy gospodarczej 26

Rozdział II. Systemy franczyzowe w świetle wybranych teorii ekonomii i zarządzania 31
2.1. Nowa ekonomia instytucjonalna wobec franczyzowej formy prowadzenia działalności 31
2.2. Franczyza wobec organizacji sieciowych 39

Rozdział III. Rozwój franczyzy w Polsce na tle innych krajów (ze szczególnym uwzględnieniem branży gastronomicznej) 45
3.1. Rozwój koncepcji franczyzy w wybranych krajach 45
3.2. Rozwój franczyzy w Polsce 48
3.3. Charakterystyka gastronomicznych systemów franczyzowych na tle sektora gastronomicznego w Polsce 53

Rozdział IV. Franczyza jako szczególny model biznesu determinujący wartość przedsiębiorstwa franczyzodawcy 59
4.1. Rola współczesnych modeli biznesu w zarządzaniu przedsiębiorstwem 59
4.2. Mechanizmy kluczowe dla rozwoju systemów franczyzowych 75
4.3. Wpływ aktywów niematerialnych na wartość przedsiębiorstwa franczyzodawcy 80

Rozdział V. Systemy franczyzowe a wartość przedsiębiorstwa – wyniki badań własnych 93
5.1. Próba badawcza i metodyka badania 93
5.2. Wpływ franczyzy na wartość przedsiębiorstwa franczyzodawcy 98
5.3. Franczyza a alokacja ryzyka i kontroli 103
5.4. Budowanie marki a franczyza 108
5.5. Lojalność klientów 110
5.6. Franczyza a zdolności zakupowe przedsiębiorców 112
5.7. Franczyza a ekspansja zagraniczna 115
5.8. Analiza przypadku – restauracje Sphinx 117

Zakończenie 129
Bibliografia 133
Spis tabel 143
Spis rysunków 145

146 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2021