|

CHŁODNICTWO TECHNOLOGIA W PIEKARNI
LOSCHE K. wydawnictwo: PWN, 2015, wydanie Icena netto: 114.30 Twoja cena 108,59 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Chłodnictwo
Technologia w piekarni
Jak uniknąć strat jakości?
Czy lepiej zamrażać ciasto z garą czy bez gary?
Czym są i jak działają polepszacze do głębokiego mrożenia?
Co się dzieje z drożdżami podczas mrożenia?
Przez 7 dni w tygodniu, o każdej porze dnia konsument chce mieć dostęp do szerokiej
gamy świeżych produktów piekarniczych. Współczesna technologia pozwala rozdzielić
czasowo fazy wytwarzania ciasta, garowania oraz wypieku. Najszersze pole manewru daje faza
garowania, a największy sukces można osiągnąć dzięki zastosowaniu chłodnictwa.
Książka porusza szereg istotnych zagadnień technologicznych związanych z procesami
chłodzenia i mrożenia różnych typów produktów spożywczych (stałych, płynnych,
pakowanych, itp.).
Ponadto znajdują się w niej informacje oraz wskazówki praktyczne na temat
wykorzystania chłodnictwa w przemyśle spożywczym, takie jak:
wydajność chłodzenia,
działanie chłodni a straty cieplne,
rodzaje urządzeń chłodniczych,
odroczone i przerwane garowaniu oraz technologia półzapieku,
mrożenie szokowe, próżniowe, kriogeniczne, adiabatyczne,
dopasowywanie receptur do potrzeb chłodnictwa,
produkcja drobnego pieczywa żytniego z zastosowaniem chłodnictwa,
analiza rentowności sklepowych stacji wypieku,
zapotrzebowanie mocy chłodniczej i porównywanie kosztów urządzeń chłodniczych.
Dzięki zastosowaniu nowych technologii zakłady mają możliwość oferować swoim
klientom szeroki asortyment produktów, usprawniać przebieg procesu produkcji, zaś
klienci mają pewność zakupu produktów o najwyższej jakości.
Praca zbiorowa pod redakcją dr. Klausa Lösche. Autorami poszczególnych rozdziałów
są uznani mistrzowie piekarstwa, technolodzy, naukowcy, inżynierowie, ekonomiści oraz
prawnicy, których wiedza i doświadczenie tworzą razem kompendium wiedzy na temat
technologii chłodniczych.
Z języka niemieckiego przekładu dokonali Agnieszka i Tomasz Błaszczak – zespół
złożony z lingwisty i praktyka, polskiego piekarza.
440 stron, Format: 15.5x24.0cm, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|