|

W KUCHNI JAK NA WOJNIE JAK KUCHARZE WALCZYLI NA NOŻE, SMAKI I ANEGDOTY OD KOŃCA XVIII DO POŁOWY XX WIEKU
BARBASIEWICZ M. wydawnictwo: PWN, 2015, wydanie Icena netto: 73.00 Twoja cena 69,35 zł + 5% vat - dodaj do koszyka W kuchni jak na wojnie
Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
Kto gotował obiady czwartkowe?
Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?
Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne
jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.
Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły
podniebienia królów i syciły biedaków.
Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów
społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca
XVIII do pierwszej połowy XX wieku.
Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie
Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo –
kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych
naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego
smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów
kulinarnych Michelina.
Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach
obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta,
Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie
Skrzydełko czy nóżka.
264 strony, Format: 20.0x24.0cm, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|