wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

NOWOCZESNE ZARZĄDZANIE PRODUKCJĄ UJĘCIE PROCESOWE


SZATKOWSKI K.

wydawnictwo: PWN, 2019, wydanie I

cena netto: 86.55 Twoja cena  82,22 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Nowoczesne zarządzanie produkcją

Ujęcie procesowe


Książka stanowi niezbędne kompendium wiedzy potrzebnej do praktycznego projektowania i organizowania systemów produkcyjnych oraz zarządzania produkcją i przedsiębiorstwami produkcyjnymi i usługowymi.

Grupa autorów pod przewodnictwem prof. Kazimierza Szatkowskiego omawia proces zarządzania produkcją w trakcie działalności badawczej, przygotowania prototypów, uruchomienia produkcji, kontrolowania jakości.

W książce przedstawione zostały systemy informatyczne, które pomagają w realizacji wymienionych etapów.

Wyjaśnione zostały nawet najbardziej skomplikowane zagadnienia, a wszystkie rozdziały zawierają zdjęcia i rysunki, które pomogą Czytelnikom wykorzystać informacje w praktyce.

Szczególną wartością książki jest część dotycząca nowoczesnych koncepcji zarządzania produkcją, takich jak Lean Management oraz Six Sigma.

Porady zawarte w książce są przydatne dla praktyków przemysłowych, przede wszystkim dla: pracowników przedsiębiorstw produkcyjnych i usługowych pracowników firm consultingowych oraz innowacyjno-wdrożeniowych (menedżerów, projektantów, inżynierów). Publikacja stanowi również niezbędny podręcznik dla studentów ekonomii i zarządzania oraz kierunków inżynierskich, w szczególności studiujących na specjalnościach związanych z zarządzaniem produkcją.


WSTĘP

ROZDZIAŁ 1. Wprowadzenie do zarządzania procesami produkcyjnymi
1.1. Procesowe ujęcie przepływu produkcji
1.2. Procesy przygotowania produkcji
1.3. Podstawowe procesy produkcyjne
1.4. Procesy obstugi produkcji
1.5. Procesy sterowania produkcją

ROZDZIAŁ 2. Procesy przygotowania produkcji
2.1. Istota, zakres i miejsce przygotowania produkcji w działalności przedsiębiorstwa
2.2. Wptyw nakładów finansowych na efektywność prac z zakresu przygotowania produkcji
2.3. Związek przygotowania produkcji z działalnością innowacyjną i B + R
2.4. Konstrukcyjne przygotowanie produkcji (KPP)
2.4.1. Pojęcie i zakres konstrukcyjnego przygotowania produkcji
2.4.2. Perspektywiczne KPP
2.4.3. Właściwe KPP
2.5. Technologiczne przygotowanie produkcji (TLPP)
2.5.1. Uwagi ogólne
2.5.2. Perspektywiczne TLPP
2.5.3. Właściwe TLPP
2.5.4. Technologiczność konstrukcji
2.6. Organizacja struktur zarządzania aparatem TPP w przedsiębiorstwach
2.6.1. Organizacja działu konstrukcyjnego
2.6.2. Rodzaje struktur działu konstrukcyjnego
2.6.3. Organizacja działu technologicznego
2.6.4. Planowanie przedsięwzięć z zakresu TPP
2.7. Wady tradycyjnej organizacji prac projektowych
2.8. Uwarunkowania nowoczesnego projektowania wyrobów
2.8.1. Oddziaływanie rynku
2.8.2. Wpływ nowoczesnych koncepcji zarządzania na organizację prac projektowych
2.8.3. Postęp w dziedzinie współczesnych narzędzi konstruktorskich
2.9. Systemy CAD/CAM/CAE/PDM i ich wpływ na prace projektowe
2.10. Etapy prac projektowych z wykorzystaniem systemów CAD/CAM/CAE/PDM
2.11. Integracja systemów CAD/CAM/CAE/PDM - system CIM
2.12. Zastosowanie nowoczesnych technik prototypowania
2.12.1. Uwagi ogólne
2.12.2. Wirtualne prototypowanie
2.12.3. Szybkie prototypowanie
2.12.4. Szybkie wytwarzanie narzędzi
2.12.5. Wirtualne wytwarzanie
2.13. Organizacja prac przy projektowaniu współbieżnym
2.13.1. Istota i cechy projektowania współbieżnego
2.13.2. Zmiany organizacyjne przy projektowaniu współbieżnym

ROZDZIAŁ 3. Procesy produkcyjne w konwencjonalnych systemach wytwórczych
3.1. Uwagi ogólne
3.2. Struktura i rodzaje procesów produkcyjnych
3.3. Czynniki warunkujące sposób organizacji produkcji
3.4. Typy produkcji
3.5. Formy produkcji
3.5.1. Uwagi ogólne
3.5.2. Produkcja nierytmiczna
3.5.3. Produkcja rytmiczna
3.6. Rodzaje struktur produkcyjnych
3.6.1. Istota struktury produkcyjnej
3.6.2. Struktura technologiczna
3.6.3. Struktura przedmiotowa
3.6.4. Wybór właściwej struktury produkcyjnej
3.7. Zasady racjonalnej organizacji procesów produkcyjnych
3.8. Podstawy projektowania konwencjonalnych systemów produkcyjnych
3.9. Organizacja i doskonalenie potokowych linii produkcyjnych
3.9.1. Uwagi ogólne
3.9.2. Historyczne podłoże rozwoju linii produkcyjnych
3.9.3. Organizacja pracy w tradycyjnych potokowych formach produkcji
3.9.4. Nowe tendencje w organizacji pracy tradycyjnych linii produkcyjnych
3.10. Wpływ wzorców japońskich na organizację potokowych linii produkcyjnych
3.10.1. Uwagi ogólne
3.10.2. Metoda SMED
3.10.3. Zmienny takt produkcji
3.10.4. Wyrównywanie taktu produkcji
3.10.5. Standaryzacja pracy
3.10.6. Systemy ssące
3.10.7. Supermarket
3.10.8. Przepływ ciągły

ROZDZIAŁ 4. Procesy produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych (ZSP)
4.1. Przesłanki tworzenia ZSP
4.2. Elastyczne systemy produkcyjne (ESP)
4.2.1. Geneza powstania i charakterystyka ESP
4.2.2. Klasyfikacja elastycznych systemów produkcyjnych i elastyczne środki wytwarzania
4.2.3. Budowa ESP
4.2.4. Ogólna metodyka projektowania elastycznych systemów produkcyjnych
4.3. Rekonfigurowalne systemy produkcyjne (RSP)
4.3.1. Geneza powstania i charakterystyka RSP
4.3.2. Budowa i środki techniczne RSP
4.3.3. Projektowanie RSP
4.4. Dedykowane elastyczne systemy produkcyjne (DESP)
4.4.1. Geneza powstania i charakterystyka DESP
4.4.2. Budowa DESP
4.4.3. Problematyka projektowania DESP

ROZDZIAŁ 5. Procesy obsługi produkcji
5.1. Podstawowe pojęcia związane z obsługą produkcji
5.1.1. Obsługa materiałowa
5.1.2. Obsługa magazynowa
5.1.3. Obsługa transportowa
5.1.4. Obsługa konserwacyjno-remontowa
5.1.5. Obsługa w zakresie pomocy warsztatowych
5.1.6. Obsługa w zakresie kontroli jakości
5.1.7. Pozostałe obszary obsługi produkcji
5.2. Rozwiązania intralogistyczne
5.2.1. Środki transportu wewnętrznego
5.2.2. Urządzenia do składowania
5.2.3. Nowoczesne technologie kompletacji
5.3. Automatyczna identyfikacja w obsłudze produkcji
5.3.1. Kody kreskowe
5.3.2. RFID
5.3.3. Automatyczna identyfikacja w połączeniu z EDI
5.4. Obsługa produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych
5.4.1. Przepływ materiału przez magazyn
5.4.2. Przepływ materiałów na linii produkcyjnej przy wykorzystaniu pojazdów AGV
5.4.3. Podsystem obsługi narzędziowej
5.4.4. Podsystem utrzymania ruchu
5.4.5. Sterowanie jakością
5.5. Informatyczne wsparcie obsługi produkcji

ROZDZIAŁ 6. Procesy sterowania przepływem produkcji
6.1. Ujęcia sterowania przepływem produkcji
6.1.1. Przepływ produkcji w przedsiębiorstwie
6.1.2. Cel sterowania przepływem produkcji
6.1.3. Historyczne uwarunkowania tradycyjnego sterowania produkcją
6.1.4. Sterowanie układami a sterowanie produkcją
6.1.5. Regulacja i sterowanie układów
6.1.6. Schemat układu sterowania produkcją
6.2. Zasady sterowania przepływem produkcji i kryteria ich wyboru
6.2.1. Hierarchiczność układów sterowania przepływem produkcji
6.2.2. Tworzenie zasad sterowania przepływem produkcji
6.2.3. Kryteria wyboru sposobu sterowania przepływem produkcji
6.3. Metody międzykomórkowego sterowania przepływem produkcji
6.3.1. Uwagi ogólne
6.3.2. Metoda sterowania według taktu produkcji
6.3.3. Metoda sterowania według okresu powtarzalności produkcji
6.3.4. Metoda sterowania według cyklu produkcyjnego
6.3.5. Metoda sterowania według cyklu i wyprzedzeń
6.3.6. Metoda sterowania według stanów maksimum-minimum zapasów
6.3.7. Metoda sterowania według punktu zamówieniowego zapasów
6.4. Wewnątrzkomórkowe sterowanie przepływem produkcji
6.4.1. Uwagi ogólne
6.4.2. Sterowanie przepływem produkcji na podstawie harmonogramów wzorcowych
6.4.3. Sterowanie przepływem produkcji za pomocą harmonogramów przebiegu przedmiotów i wykresów Gantta
6.4.4. Sterowanie przepływem produkcji wg stopnia pilności robót
6.5. Systemy MRP
6.5.1. Planowanie potrzeb materiałowych - MRP I
6.5.2. Planowanie Zasobów Produkcyjnych - MRP II

ROZDZIAŁ 7. Nowoczesne koncepcje planowania i sterowania produkcją
7.1. Zarządzanie produkcją jako składowa kompleksowego zarządzania
7.2. Planowanie i sterowanie produkcją
7.3. Logistyczne koncepcje planowania i sterowania produkcją
7.4. Koncepcja Just-in-Time (JiT)
7.4.1. Istota i cele Just-in-Time
7.4.2. Planowanie i sterowanie produkcją w systemie Just-in-Time
7.4.3. Korzyści z wdrożenia systemu Just-in-Time
7.5. Koncepcja Technologii Optymalnej Produkcji/Teorii Ograniczeń (OPT/TOC)
7.5.1. Istota OPT/TOC
7.5.2. Zasady OPT/TOC
7.5.3. Planowanie i sterowanie produkcją według koncepcji OPT/TOC
7.6. Planowanie zasobów przedsiębiorstwa (ERP)
7.6.1. Cele i etapy rozwoju systemów ERP
7.6.2. Moduły systemów ERP
7.6.3. Planowanie i sterowanie produkcją z wykorzystaniem systemów ERP
7.7. Możliwości i ograniczenia integracji koncepcji planowania i sterowania produkcją

ROZDZIAŁ 8. Sterowanie przepływem produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych
8.1. System sterowania produkcją w ZSP
8.2. Hierarchia sterowania produkcją w ZSP
8.3. Współpraca systemów sterowania produkcją ZSP z nadrzędnymi systemami planowania produkcji
8.4. Architektura sterowania produkcją ZSP
8.5. Oprogramowanie systemów sterowania przepływem produkcji w ZSP
8.6. Sterowania numeryczne maszyn i urządzeń wytwórczych

ROZDZIAŁ 9. Kompleksowe metody zarządzania produkcją i przedsiębiorstwem
9.1. Wprowadzenie
9.2. Business Process Reengineering
9.2.1. Istota i cele reengineeringu
9.2.2. Reengineering a zmiany w systemie zarządzania przedsiębiorstwem
9.2.3. Reengineering w obszarze produkcji
9.3. Outsourcing
9.3.1. Istota i cele outsourcingu
9.3.2. Rodzaje outsourcingu
9.3.3. Outsourcing w obszarze produkcji
9.4. Lean management
9.4.1. Istota Lean
9.4.2. Zasady Lean
9.4.3. Wybrane narzędzia Lean
9.4.4. Wpływ Lean na wybrane podsystemy przedsiębiorstwa
9.5. Kompleksowe zarządzanie jakością
9.5.1. Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie
9.5.2. Istota kompleksowego zarządzania jakością (TQM)
9.5.3. TQM a normy ISO
9.5.4. Wybrane narzędzia wspomagające zarządzanie jakością
9.5.5. Metody zarządzania jakością
9.6. Controlling
9.6.1. Istota, cele, struktura
9.6.2. Rodzaje controllingu
9.6.3. Controlling produkcji
9.7. Integracja metod zarządzania

Literatura


480 stron, Format: 16.8x23.8cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022