|

CHEMIA ŻYWNOŚCI TOM 1 GŁÓWNE SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI
SIKORSKI Z.E. STAROSZCZYK H. RED. wydawnictwo: PWN, 2017, wydanie Icena netto: 105.40 Twoja cena 100,13 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Chemia żywności Tom 1
Główne składniki żywności
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych,
dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach
zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i
przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na
bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
W tomie 1 opisano:
- zakres i rolę chemii żywności;
- budowę surowców i produktów żywnościowych;
- udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów,
lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;
- występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz
związków zapachowych i smakowych;
- interakcje składników żywności;
- składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy
dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów
nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów
farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
458 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|