|  | 
 ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU PORADNIK REALIZACJI RACJONALNEGO ŻYWIENI
 JACKIEWICZ B.wydawnictwo: ODDK, 2007, wydanie Icena netto: 329.50Twoja cena  313,03 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie dzieci w przedszkolu. Poradnik realizacji racjonalnego żywienia
dzieci w wieku 4–6 lat z przykładami jadłospisów i oceną sposobu żywienia (z
suplementem elektronicznym)
 Człowiek, chcąc zachować pełnię zdrowia, musi się racjonalnie odżywiać, musi
umieć też zestawić w posiłku poszczególne produkty w taki sposób, aby jego organizm
na każdym etapie życia został zasilony odpowiednimi składnikami odżywczymi. Badania
prowadzone na przestrzeni lat wskazują, że racjonalne żywienie od najwcześniejszych
chwil życia człowieka, kontynuowane w późniejszym okresie, przyczynia się do
prawidłowego przebiegu rozwoju osobniczego, gwarantując lepszą wydolność ustrojową,
fizyczną i umysłową. Realizatorzy żywienia w przedszkolach powinni posiadać
odpowiednie kwalifikacje i wiedzę na temat racjonalnego żywienia zbiorowego, a także
posiadać umiejętności w zakresie układania jadłospisów z uwzględnieniem zalecanych
modelowych racji pokarmowych.
 W poradniku m.in.:
 
  rola poszczególnych składników pokarmowych, które powinny być dostarczane
    organizmowi z pożywieniem, przemiany, jakim ulegają w organizmie człowieka, oraz
    sposób, w jaki są one wykorzystywane,ogólne zalecenia i zasady racjonalnego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
    (4–6 lat), czyli co należy wiedzieć, aby przystąpić do układania i realizacji
    jadłospisu dla dzieci żywionych w przedszkolu,praktyczne wskazówki, jak ułożyć jadłospis dla dzieci zdrowych żywionych w
    przedszkolu, w tym produkty zamienne,zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasady systemu HACCP
    przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym,przepisy na potrawy ujęte w przykładowym jadłospisie, z wyliczeniem
    zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej,przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (4–6 lat) z
    praktycznymi uwagami. 
 w łatwy i intuicyjny sposób
pomoże ułożyć jadłospis w przedszkolach, z wyliczeniem zawartości głównych
składników odżywczych i wartości energetycznej. To ogromna pomoc w prawidłowym
ustalaniu norm żywnościowych dla dzieci:Dołączony do książki suplement elektroniczny
 
  zawiera bazę składników, przykładowych dań oraz jadłospisów,umożliwia dodanie nowych produktów i dań,ułatwia przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych jadłospisów – informuje,
    gdy ułożony jadłospis nie spełnia wymaganych norm zawartości podstawowych
    składników (np. białek, węglowodanów, tłuszczów itp.),umożliwia wydruk gotowych jadłospisów, szczegółowego raportu z informacją
    o wartościach odżywczych i energetycznych danych potraw, a także listy zakupów. 
 Wstęp
 
  Składniki chemiczne ustroju człowieka a składniki pożywienia.Co warto i należy wiedzieć o węglowodanach, tłuszczach, białkach,
    witaminach i związkach mineralnych oraz ich funkcjach w organizmie człowieka.Trawienie pokarmów w organizmie człowieka.Ogólne zalecenia i zasady racjonalnego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
    (4-6 lat), czyli co należy wiedzieć aby przystąpić do układania i realizacji
    jadłospisu dla dzieci żywionych w przedszkolu i nie tylko.Praktyczne wskazania przy układania jadłospisu dla dzieci zdrowych żywionych
    w przedszkolu.Przestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasad
    systemu HACCP przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym.Od czego praktycznie zacząć układanie jadłospisu dla dzieci w wieku 4-6 lat.Przykład jadłospisu składającego się z 5 posiłków z wyliczeniem
    zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej – porcja dla
    jednego dziecka.Przepisy na potrawy ujęte w przykładowym jadłospisie.Przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (4–6 lat). 
 70 stron, B5, oprawa miękka + suplement elektroniczny
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !.   |