wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   44 egz. / 6746.35 6409,03   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > nowości > Biznes > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

PO PROSTU JAKOŚĆ PODRĘCZNIK ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ


MYSZEWSKI J.

wydawnictwo: WAIP, 2009, wydanie I

cena netto: 55.10 Twoja cena  52,35 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Podręcznik adresowany jest do osób, które interesują się zarządzaniem jakością.

Autor ma nadzieję, że prezentowane treści i podejście okażą się inspirujące do własnych przemyśleń na temat omawianych zagadnień. Nie ma uprzywilejowanych "królewskich" dróg -na skróty do jakości. Każdemu jest pisana jego własna, wynikająca z własnych doświadczeń, pozycji i stawianych sobie celów i każdy sam musi ją przejść. Autor uzna swój cel za spełniony, jeśli ta książka choć trochę w tym pomoże.


Jan M. Myszewski, profesor Akademii Leona Koźmińskiego, autor wielu prac poświęconych związkom zarządzania zmiennością z innymi aspektami zarządzania, takimi jak przedsiębiorczość, zarządzanie wiedzą, zarządzanie ryzykiem lub logistyką. Prowadzi działalność szkoleniową i konsultacyjną w przedsiębiorstwach przemysłowych i usługowych oraz laboratoriach. Dzięki temu wiedza przekazywana studentom jest na bieżąco konfrontowana z praktycznymi problemami realnych organizacji i wzbogacana o elementy pochodzące z bezpośredniej obserwacji omawianych zjawisk.


Spis treści:

WSTĘP


CZĘŚĆ I
FUNDAMENTY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ


1. Istota jakości
Wprowadzenie
1.1. W poszukiwaniu znaczenia pojęcia "jakość"
1.2. Struktura jakości
1.2.1. Elementy jakości
1.2.2. Relacje jakościowe
1.2.3. System wykonania i system eksploatacji
1.2.4. Produkt jest obszerną kategorią
1.3. Klasa jakości
1.3.1. Definicja klasy jakości
1.3.2. Uwarunkowania klas jakości
1.3.3. Przypadek sieci Ratnera
1.3.4. Definiowanie jakości w literaturze
1.4. Funkcje jakości
1.4.1. Bezpieczeństwo klienta
1.4.2. Bezpieczeństwo wykonawcy
1.4.3. Bezpieczeństwo społeczne
Podsumowanie
Do zastanowienia
Literatura


2. Zmienność - wróg jakości
Przypadek - kuźnia
2.1. Zmienność
2.1.1. Badanie, obserwacja
2.1.2. Zmienność i obserwator
2.1.3. Powszechność zmienności
2.1.4. Znaczenie zmienności
2. 2. Rozumieć zmienność
2. 2.1. Struktura i miary zmienności
2. 2 .2. Podejście systemowe
2.2.3. Zarządzanie i zmienność
2.2.4. Cykl PDCA Shewharta
2. 3. Paradygmaty zarządzania zmiennością
2. 3.1. Zmiennościowy paradygmat doskonalenia systemu Deminga
2. 3.2. System pogłębionej wiedzy Deminga
2.4. Zmiennościowe modele doskonalenia
2.4.1. Zmiennościowy model kaizen
2.4. 2. Zmiennościowy model reinżynierii
2.4. 3. Zarządzanie w warunkach zmienności
Podsumowanie
Do zastanowienia
Literatura


3. Standardy, wzorce jakości
Przypadek - kuźnia
3.1. Istota standardów
3.1.1.Standard-wzorzec systemu lub procesu
3.1.2.Znaczenie standardów
3.2 .Standard - narzędzie zarządzania jakością
3.2.1. Lokalne zarządzanie jakością
3.2. 2. Czynniki aktywne
3.2.3. Czynniki pasywne
3.2.4. Kultura korporacyjna
3.3 .Jakość standardu
3.3.1. Klienci standardów
3.3. 2. Wymagania stawiane standardowi
3.3.3. Właściwości standardów
Podsumowanie
Do zastanowienia Literatura


4.Ekonomika jakości
Przypadek - kuźnia
4.1. Koszty jakości według Jurana
4.1.1. Struktura kosztów jakości
4.1.2. Przykładowa struktura kosztów jakości
4.1.3. Model strukturalny kosztów jakości
4.2. Inne modele kosztów jakości
4.2.1. Funkcja strat Taguchiego
4.2. 2. Reguła dziesięciu
4. 2. 3. Skutki katastrofy wahadłowca Challenger
4.3. Analiza Pareto
Podsumowanie
Do zastanowienia
Literatura


CZĘŚĆ II
INSTRUMENTARIUM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ


5.Analiza zmienności - badanie stanu systemu
Przypadek - kuźnia
5.1. Metoda statystycznej analizy stanu systemu
5.1.1. Co widać statystycznie?
5.1.2. Schemat aplikacji statystyki
5.1.3. Schemat analizowania zmienności
5.1.4. Karty kontrolne Shewharta
5.15. Statystyczne sterowanie procesem
5.2. Walidowanie procesu
5.2.1. Karta c-narzędzie walidacji
5.2.2. Analiza poziomu wadliwości
5.2.3. Analiza odporności procesu na wahania parametrów
5.3. Monitorowanie systemu
5. 3.1. Przygotowanie karty c do monitorowania procesu
5. 3. 2. Monitorowanie procesu za pomocą, karty c
5.4. Karta kontrolna dla menedżera
5. 4.1. Przygotowanie prezentacji dla zarządu, właścicieli firmy
5.4.2. Przygotowanie przesłanek do podjęcia działań korygujących
5.4. 3. Ocena funkcjonowania jednostek organizacyjnych
5.4.4. Bieżące monitorowanie systemu
Podsumowanie
Do zastanowienia
Literatura


6.Rozwiązywanie problemów jakości
Przypadek - kuźnia
6.1. Schemat rozwiązywania problemów i doskonalenie standardów
6.1.1. Działania doskonalące
6.1.2. Schemat rozwiązywania problemów
6.1.3. Analiza jakościowa przyczyn
6.2. Narzędzia rozwiązywania problemów
6.2.1. Diagramy blokowe
6.2. 2. Diagramy przyczynowo skutkowe
6.2.3. Narzędzia analizy ilościowej przyczyn
6.2.4. Narzędzia syntezy rozwiązań
6. 3. Standaryzacja procesów twórczych
6.3.1. Dążenie do synergii
6.3.2. Zasady 5S
6.3. 3. Znaczenie technik rozwiązywania problemów
Podsumowanie
Do zastanowienia
Literatura


7. QFD - planowanie standardu
Przypadek-kuźnia
7.1.Projektowanie - definiowanie klasy jakości
7.1.1. Podstawowe pojęcia
7.1.2. Projektowanie - definiowanie klasy jakości
7.1.3. Miary strukturalne jakości
7.2.QFD - standard sterowania jakością projektowania
7.2.1. Historia metody QFD
7.2. 2. Podstawowe pojęcia
7.2. 3. Schemat rozwinięcia funkcji jakości
7.2.4. Dom jakości
7.3.QFD i zmienność
7.3.1. Zmienność w projektowaniu
7.3.2. Praca zespołowa
7. 3. 3. QFD - narzędzie zarządzania jakością
7. 3. 4. Z raportu na temat stosowania QFD w Stanach Zjednoczonych i Japonii (Akao 1997)
Podsumowanie
Do zastanowienia
Literatura


8. FMEA - sprawdzanie standardu
Przypadek - kuźnia
8.1. Potencjalne niezgodności w systemie i ich standardowe przyczyny
8.1.1. Krzywa wannowa intensywności uszkodzeń
8.1.2. Weryfikacja i walidacja standardu
8. 2. Analiza potencjalnych niezgodności i ich skutków
8. 2.1. Wymiary niezgodności
8.2. 2. Miary niezgodności
8.2.3. Schemat analizy FMEA
8. 3. Analiza standardu czy jego realizacji?
8. 3.1. Istota weryfikacji i walidacji standardu
8.3.2. Moment przeprowadzenia analizy
8.3.3. Istota walidacji procesu wytwarzania
8.3.4. Historia metody FMEA
Podsumowanie
Do zastanowienia
Literatura


9. Analiza wartości - optymalizacja standardu
Przypadek - kuźnia
9.1. Funkcja
9.2. Podstawowe pojęcia analizy wartości
9.2.1. Znaczenie funkcji
9.2.2. Koszt funkcji
9.2.3. Wartość funkcji
9.2.4. Liczba priorytetowa funkcji
9.3.Schemat postępowania podczas analizy wartości
9.3.1. Przygotowanie
9.3.2. Ocena stanu aktualnego
9.3.3. Poszukiwanie rozwiązań
9.3.4. Propozycja i realizacja rozwiązania
9.4.Historia analizy wartości
Podsumowanie
Do zastanowienia
Literatura


CZĘŚĆ III
MODELE ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ


10. Japoński model TQC
Wprowadzenie
10.1. Tło historyczne
10.1.1. Intensywna industrializacja Japonii w XIX wieku
10.1.2. Nowe wyzwania
10.1.3. JUSE
10. 2 Statystyczne sterowanie procesem
10. 2.1. Ośmiodniowe seminaria Deminga w Japonii
10.2.2. Nagroda Deminga
10.3. Narodziny zarządzania jakością
10. 3.1. Konsultacje Jurana w Japonii
10.3.2. Narzędzia sterowania jakością
10.4. Koła jakości
10.4.1. Powszechne szkolenia
10.4. 2. Koła jakości
10.4.3. Kaoru Ishikawa - narzędzia kół jakości
10.4.4. Koncepcja wątek-osnowa
10. 5. Company Wide Ouality Control (CWQC)
10.5.1. Demonstrowanie osobistego zaangażowania w zapewnienie jakości przez kierownictwo firmy
10.5. 2. Integrowanie procesów
10.5. 3. Wspieranie zespołowych form pracy
10. 5.4. Wsparcie z zewnątrz organizacji
10.5.5. Konosuke Matsushita na temat perspektyw firm japońskich (rok 1979)
10.6. Nurt mestatystyczny
10.6.1 Poka-yoke Podsumowanie Do zastanowienia Literatura


11.Amerykański model TQM
Wprowadzenie
11.1.Jak uczynić Management by ObjecWes (MbO) kompatybilne z Company Wide Ouality Control (CWQC)?
11.1.1. Zarządzanie przez cele - powojenny boom w Stanach Zjednoczonych
11.1.2 Kryzys naftowy lat 70
11.2. TQM według Deminga
11.2.1. Czternaście zasad Deminga
11.2.2. Zarządzanie jakością w czternastu zasadach Deminga
11.2. 3. System pogłębionej wiedzy (ang System otProfound Knowledge)
11.3.TQM według Jurana
11.3.1. Trylogia Jurana
11.3.2. Dziesięć kroków
11.4.TQM według Crosby\'ego
11.4.1. Cztery absoluty zarządzania jakością
11.4. 2. Czternaście etapów doskonalenia jakości
11.4. 3. Program "zero defektów"

Podsumowanie Do zastanowienia Literatura


12. Normy ISO serii 9000
Wprowadzenie
12.1. Standardy jakości
12.1.1. Organizacje cechowe
12.1.2. Rewolucja przemysłowa - uwolnienie demonów
12.1.3. Poszukiwanie środka odbudowy zaufania
12. 2. Zapewnienie jakości
12. 2.1. Geneza norm ISO 9000
12.2. 2. Norma BS 5750
12. 2. 3. Model zapewnienia ISO 90011994
12. 3. Zarządzanie jakością według norm ISO 9000
12. 3.1. Zarządzanie jakością, w normach ISO serii 9000 z roku 1994
12. 3. 2. Zarządzanie jakością według normy ISO 90012000
12.3.3. Wytyczne doskonalenia funkcjonowania ISO 9004 2000
12. 4. Szczegółowe rozwiązania zawarte w normach ISO serii 9000 - przykład
12.4.1. Szczegółowe wymagania normy ISO 9001 - przykład
12.4.2. Szczegółowe wytyczne normy ISO 9004 - przykład
12.4.3. Przykład System jakości firmy X
Podsumowanie
Do zastanowienia
Literatura


13. Nagrody jakości
Wprowadzenie
13.1.Nagradzanie jakości
13.1.1. Nagroda Deminga
13.1.2. Nagroda Baldnge\'a
13.1.3. Europejska Nagroda Jakości - model doskonałości
13.1.4. Polska Nagroda Jakości
13.2.Porównania
13.2.1. Struktura kryteriów
13. 2. 2. Struktura parytetów przyznawanych poszczególnym obszarom
13.2.3. Znaczenie nagród jakości
13.2.4. Wymagania - przykład Podsumowanie
Do zastanowienia
Literatura


ZAKOŃCZENIE I PODSUMOWANIE INDEKS


308 stron, oprawa miękka

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:


 

- POLITYKA SPOŁECZNA WE WSPÓŁCZESNYM ŚWIECIE ANALIZA PORÓWNACZA
HILL M.

- ZAAWANSOWANA RACHUNKOWOŚĆ FINANSOWA
MARTYNIUK T. MAŁKOWSKA D.

- PRODUKT TURYSTYCZNY POMYSŁ ORGANIZACJA ZARZĄDZANIE
KACZMAREK J. STASIAK A. WŁODARCZYK B.

- HOTELARSTWO. PODSTAWOWE WIADOMOŚCI
MILEWSKA M. WŁODARCZYK B.

- INTERNETOWE KANAŁY DYSTRYBUCJI NA RYNKU TURYSTYCZNYM
NALAZEK M.

- ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ STANDARDY I ZASADY
ŁUNARSKI J.

- SYSTEMOWE ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI ISO/IEC 27001
ŁUCZAK J. TYBURSKI M.

- HOLDING JAKO PODMIOT RACHUNKOWOŚCI
TABOREK-MAZUR J.

- ATRAKCYJNOŚĆ INWESTYCYJNA REGIONÓW POLSKI A KSZTAŁTOWANIE LOKALNYCH I
GODLEWSKA-MAJKOWSKA H. RED/ REGIONALNYCH SPECJALIZACJI GOSPODARCZYCH

- METODOLOGIA BADAŃ SPOŁECZNYCH
NOWAK S.

- POLITYKA SPOŁECZNA
LAVALETTE M. PRATT A.

- PROBLEMY ZARZĄDZANIA 1/2006. JAKOŚCIOWE BADANIA ORGANIZACJI
PRACA ZBIOROWA

- MIKROEKONOMIA W ZARYSIE
BEDNARSKA H. KRAKOWIŃSKA E. RYĆ K. SKRZYPCZAK Z.

- MIKROEKONOMIA JAKIEJ JESZCZE NIE BYŁO
FRANK R.H.

- CHEMIA ŻYWNOŚCI T.1 SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI
SIKORSKI Z.E. RED.

- POTOKI ŁADUNKÓW W SIECIACH TRANSPORTOWYCH
DOROSIEWICZ SŁ.

- PSYCHOLOGIA KONSUMENTA. PSYCHOLOGICZNE I SOCJOLOGICZNE UWARUNKOWANIA..
JACHNIS A.

- KSZTAŁTOWANIE MOTYWACJI WEWNĘTRZNEJ KOSZTY JAKOŚCI I RYZYKO
LIPKA A. KRÓL M. WASZCZAK S. WINNICKA-WEJS A.

- SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ W MAŁYCH I ŚREDNICH FIRMACH + CD
ZIÓŁKOWSKI ST. /VADEMECUM MENEDŻERA JAKOŚCI/

- JAKOŚĆ W SYSTEMIE ZARZĄDZANIA PRZEDSIĘBIORSTWEM
ŻEMIGAŁA M.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022