wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   50 egz. / 6519.20 6193,24   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > książki polskie > Zarządzanie projektami > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

PSYCHOLOGIA KONSUMENTA. PSYCHOLOGICZNE I SOCJOLOGICZNE UWARUNKOWANIA..


JACHNIS A.

wydawnictwo: BRANTA, 2007, wydanie I

cena netto: 68.50 Twoja cena  65,08 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Książka omawia psychologiczne i socjologiczne uwarunkowania zachowań konsumenckich.

Kierowana jest głównie do studentów, ponieważ daje pełny przegląd klasycznych i podstawowych prawidłowości w tej dziedzinie. Znajomość głównych reguł kierujących zachowaniem konsumentów stanowi punkt wyjścia do strategii działań w obszarach organizacji i zarządzania przemysłem oraz marketingu, w tym reklamy. Tym samym może być ona nieodzownym narzędziem pracy dla menedżerów zajmujących się strategiami marketingowymi i dla twórców reklamy.


Dr Anna Jachnis - psycholog, adiunkt w Katedrze Psychologii Pracy i Stresu Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie; zajmuje się zagadnieniami zachowań konsumenckich. Współautorka publikacji Psychologia konsumenta i reklamy (Oficyna Wydawnicza Branta 1998 r.), której niniejsza książka stanowi wydanie drugie, poprawione i uzupełnione.


Spis treści:

Przedmowa


Rozdział 1
Wprowadzenie do psychologii i socjologii konsumenta
Psychologia, socjologia a zachowania konsumenckie
Charakterystyka konsumentów
Interdyscyplinarny charakter badań nad zachowaniami konsumenckimi
Powstanie nauki o zachowaniach konsumenckich jako dyscypliny naukowej
Stan rozwoju nauki o zachowaniach konsumenckich w Polsce
Cele badań zachowań konsumenckich i podejścia badawcze
Metody badań zachowań konsumenckich
Marketingowe zastosowanie badań nad zachowaniami konsumenckimi
Etyka w marketingu i w reklamie
Procesy wymiany jako ekonomiczna podstawa zachowań konsumenckich


Rozdział 2
Procesy informacyjne (uwaga, spostrzeganie, kategoryzacja)
Procesy uwagi
Podstawy teoretyczne
Podstawowe właściwości uwagi
Charakterystyka bodźców przyciągających uwagę
Procesy spostrzegania
Podstawy teoretyczne
Procesy selekcji informacji
Spostrzeganie podprogowe
Procesy organizacji spostrzeżonego materiału
Procesy kategoryzacji
Semiotyka
Metody badania spostrzegania
Badania eksperymentalne


Rozdział 3
Procesy pamięci i uczenia się konsumenta
Procesy pamięci
Podstawy teoretyczne
Rodzaje pamięci
Mechanizmy działania pamięci
Zapamiętywanie
Przechowywanie
Przypominanie
Rozpoznawanie
Zapominanie
Wykorzystanie wiedzy o pamięci w praktyce marketingowej
Badania eksperymentalne
Procesy uczenia się
Podstawy teoretyczne
Charakterystyka procesów uczenia się
Rodzaje uczenia się
Warunkowanie klasyczne
Warunkowanie instrumentalne
Poznawcze uczenie się
Badania eksperymentalne


Rozdział 4
Procesy podejmowania decyzji konsumenckich
Podstawy teoretyczne
Fazy procesu podejmowania decyzji
Faza rozpoznania problemu
Faza poszukiwania rozwiązania
Faza alternatywnej oceny
Procesy decyzyjne w perspektywie emocjonalnej i behawioralnej
Podejmowanie decyzji a strategie marketingowe
Metody badania procesów decyzyjnych
Badania eksperymentalne


Rozdział 5
Procesy emocjonalne i motywacyjne konsumenta
Procesy emocjonalne konsumenta
Podstawy teoretyczne
Charakterystyka procesów emocjonalnych
Taksonomia procesów emocjonalnych konsumenta
Wpływ emocji na zachowanie konsumenta
Procesy emocjonalne a procesy poznawcze
Marketingowe wykorzystanie procesów emocjonalnych
Badanie procesów emocjonalnych
Badania eksperymentalne
Procesy motywacyjne konsumenta
Podstawy teoretyczne
Potrzeby jako siły motywacyjne zachowań konsumenckich
Konflikty motywacyjne a zachowania konsumenckie
Typy motywacji konsumenckiej
Motywacja do uzyskania optymalnego poziomu stymulacji
Motywacja utylitarna
Motywacja hedonistyczna
Motywacja wolności behawioralnej
Motywacja do unikania ryzyka
Motywacja do wyjaśniania przyczyn zjawisk
Marketingowe wykorzystanie procesów motywacyjnych
Metody badania motywacji konsumenta
Badania eksperymentalne


Rozdział 6
Osobowość konsumenta
Podstawy teoretyczne
Znaczenie osobowości dla psychologii konsumenta
Teorie osobowości
Teoria psychoanalityczna Sigmunda Freuda
Teoria psychologii analitycznej Carla Junga
Teorie psychoanalizy kulturowej
Teorie cech
Poznawcze teorie osobowości
Osobowość produktów
Obraz ja" a zachowania konsumenckie
Style życia konsumentów a segmentacja rynku
Marketingowe wykorzystanie wiedzy o osobowości
Badania eksperymentalne


Rozdział 7
Satysfakcja konsumenta
Podstawy teoretyczne
Charakterystyka satysfakcji konsumenta
Modele satysfakcji konsumenta
Znaczenie satysfakcji dla zachowania konsumenta
Marketingowe znaczenie satysfakcji konsumenta
Badania eksperymentalne
Wpływ satysfakcji na zachowanie konsumenta
Wpływ braku satysfakcji na zachowanie konsumenta


Rozdział 8
Postawy konsumenta a reklama
Podstawy teoretyczne
Charakterystyka postaw konsumenta
Metody badania postaw konsumenta
Metody ilościowe
Metody jakościowe
Kształtowanie i zmiana postaw konsumenta
Relacje pomiędzy postawami a zachowaniem konsumenta
Specyficzne postawy konsumenta
Badania eksperymentalne
Związek pomiędzy postawami a zachowaniem konsumenta
Postawy wobec reklam i produktów


Rozdział 9
Reklama jako komunikacja perswazyjna
Podstawy teoretyczne
Procesy perswazji w reklamie
Centralne i peryferyjne procesy perswazji
Różnice indywidualne konsumentów a ich podatność na perswazję
Nadawca komunikatu perswazyjnego w reklamie
Wiarygodność nadawcy a skuteczność reklamy
Atrakcyjność nadawcy a skuteczność reklamy
Sympatia do nadawcy a skuteczność reklamy
Komunikat perswazyjny w reklamie
Zawartość komunikatu perswazyjnego
Forma prezentacji
Złożoność - prostota
Dwustronność-jednostronność
Konkretność - abstrakcyjność
Racjonalność - emocjonalność
Narracja - akcja
Strategie perswazyjne w reklamie
Reklama konwencjonalna i porównawcza
Środki masowego przekazu
Reklama bezpośrednia
Badania eksperymentalne
Wiarygodność, atrakcyjność i sympatia do nadawcy
Badania nad wiarygodnością nadawcy
Badania nad atrakcyjnością i sympatią do nadawcy.
Cechy komunikatu perswazyjnego a skuteczność reklamy
Reklama konwencjonalna i porównawcza
Różnice indywidualne konsumentów w odbiorze reklamy
Wiedza konsumentów o perswazji w reklamie


Rozdział 10
Zachowanie konsumenta w grupie
Podstawy teoretyczne
Procesy zachodzące w grupie odniesienia
Wpływ grupy na zachowanie jej członków
Komunikacja bezpośrednia w grupie
Wpływ lidera grupy
Procesy dyfuzyjne
Wpływ rodziny na zachowanie konsumenta
Struktura i funkcje rodziny
Decyzje rodzinne
Charakterystyka psychologiczna i ekonomiczna rodziny polskiej
Konsument jako członek klasy społecznej
Wpływ klasy społecznej na styl życia
Polskie klasy społeczne a konsumpcja
Badania eksperymentalne
Wpływ grupy odniesienia na zachowanie konsumenta
Decyzje rodzinne


Rozdział 11
Wpływ kultury na zachowanie konsumenta
Podstawy teoretyczne
Charakterystyka kultury
Kategorie i zasady kulturowe
Wartości i normy
Mity i legendy
Symbole
Rytuały
Kultura elitarna
Kultura popularna
Kultura narodowa
Kultura ludowa
Kultura młodzieżowa
Wpływ kultury na zachowanie konsumenta
Indywidualizm i kolektywizm kulturowy
Strategie lokalne i globalne w reklamie
Płeć a reklama
Tradycyjne i współczesne wartości kultury polskiej
Tradycyjne wartości kultury polskiej
Współczesne wartości kultury polskiej
Specyfika psychologiczna i kulturowa polskich konsumentów
Dzieci
Młodzież
Starsi konsumenci
Reklama i moda jako proces transmisji kulturowej
Reklama jako proces transmisji kulturowej
Moda jako proces transmisji kulturowej
Badania eksperymentalne i analizy reklam
Aspekty kulturowe w reklamach i zachowaniach konsumentów
Kulturowy i subkulturowy charakter reklam
Międzykulturowy aspekt zachowań konsumenckich


ZAKOŃCZENIE
BIBLIOGRAFIA


411 stron, A5, miękka oprawa

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:


 

- ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ STANDARDY I ZASADY
ŁUNARSKI J.

- OBSŁUGA KONSUMENTA W HOTELARSTWIE CZĘŚĆ 2. PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU
DUDA J. KRZYWDA S. / TECHNIK HOTELARSTWA /

- HOTELARSTWO. USŁUGI, EKSPLOATACJA, ZARZĄDZANIE.
PANASIUK A. RED. SZOSTAK D.

- STRATEGIE ROZWOJU TURYSTYKI W REGIONIE
MEYER B. MILEWSKI D. RED.

- AGROTURYSTYKA W AGROBIZNESIE
KNECHT D.

- ZAGOSPODAROWANIE TURYSTYCZNE
KOWALCZYK A. DEREK M.

- PODSTAWY GASTRONOMII
MILEWSKA M. PRĄCZKO A. STASIAK A.

- PRODUKT TURYSTYCZNY POMYSŁ ORGANIZACJA ZARZĄDZANIE
KACZMAREK J. STASIAK A. WŁODARCZYK B.

- HOTELARSTWO. PODSTAWOWE WIADOMOŚCI
MILEWSKA M. WŁODARCZYK B.

- INTERNETOWE KANAŁY DYSTRYBUCJI NA RYNKU TURYSTYCZNYM
NALAZEK M.

- PO PROSTU JAKOŚĆ PODRĘCZNIK ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
MYSZEWSKI J.

- POTOKI ŁADUNKÓW W SIECIACH TRANSPORTOWYCH
DOROSIEWICZ SŁ.

- SYSTEMOWE ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI ISO/IEC 27001
ŁUCZAK J. TYBURSKI M.

- HOLDING JAKO PODMIOT RACHUNKOWOŚCI
TABOREK-MAZUR J.

- ATRAKCYJNOŚĆ INWESTYCYJNA REGIONÓW POLSKI A KSZTAŁTOWANIE LOKALNYCH I
GODLEWSKA-MAJKOWSKA H. RED/ REGIONALNYCH SPECJALIZACJI GOSPODARCZYCH

- METODOLOGIA BADAŃ SPOŁECZNYCH
NOWAK S.

- POLITYKA SPOŁECZNA
LAVALETTE M. PRATT A.

- POLITYKA SPOŁECZNA WE WSPÓŁCZESNYM ŚWIECIE ANALIZA PORÓWNACZA
HILL M.

- MIKROEKONOMIA W ZARYSIE
BEDNARSKA H. KRAKOWIŃSKA E. RYĆ K. SKRZYPCZAK Z.

- MIKROEKONOMIA JAKIEJ JESZCZE NIE BYŁO
FRANK R.H.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022