wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   16 egz. / 2111.25 2005,69   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > nowości i wznowienia polskie > Zarządzanie organizacjami > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

INTERNETOWE KANAŁY DYSTRYBUCJI NA RYNKU TURYSTYCZNYM


NALAZEK M.

wydawnictwo: DIFIN, 2010, wydanie I

cena netto: 43.90 Twoja cena  41,71 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Książka przeznaczona dla studentów kierunków turystyki i hotelarstwa, a także praktyków zajmujących się na co dzień problematyką zarządzania marketingowego w turystyce. Zawiera wszechstronne omówienie kluczowego dla marketingu turystycznego zagadnienia wykorzystania technologii informatycznych w dystrybucji usług turystycznych oraz ich roli w strategicznym zarządzaniu przedsiębiorstwami różnych sektorów turystyki. Istotnymi walorami książki jest analiza sektorowa pośredników tradycyjnych i pośredników nowego typu oraz prezentacja licznych przykładów wspierających rozważania teoretyczne.


dr hab. Ewa Dziedzic, profesor SGH:

„....książka może być cenną pozycją pomocniczą dla studentów i praktyków zainteresowanych zagadnieniami marketingu usług turystycznych i zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi. Szczególną zaletą jest przejrzysta prezentacja ewolucji elektronicznych narzędzi przetwarzania danych i ich wpływu na rynek turystyczny – do tej pory w polskiej literaturze przedmiotu nie było zwartej i wyczerpującej prezentacji tych zagadnień. Kolejną zaletą jest powiązanie procesów wdrażania technologii internetowych ze zjawiskami zachodzącymi w przedsiębiorstwach turystycznych i w ich otoczeniu rynkowym”.


Spis treści:

 

Wprowadzenie

Rozdział 1. Zastosowanie technologii informatycznych w dystrybucji usług turystycznych


1.1. Rozwój technologii informatycznych i ich zastosowanie w dystrybucji usług

   1.1.1. Fazy rozwoju technologii informatycznych

   1.1.2. Podstawowe pojęcia związane z Internetem

   1.1.3. Pojęcia elektronicznych kanałów dystrybucji i ich elementy

1.2. Przesłanki wykorzystywania Internetu i technologii internetowych w dystrybucji produktów turystycznych

   1.2.1. Przesłanki po stronie konsumentów

   1.2.2. Przesłanki po stronie producentów podstawowych usług turystycznych

   1.2.3. Przesłanki po stronie pośredników

Rozdział 2. Ewolucja zastosowania technologii informatycznych w systemach dystrybucji usług turystycznych


2.1. Komputerowe systemy rezerwacyjne

2.2. Komputerowe systemy dystrybucji

2.3. Globalne systemy dystrybucji

2.4. Rozwój internetowych systemów dystrybucji w turystyce

Rozdział 3. Internet a zachowania nabywcze konsumentów produktów turystycznych


3.1. Czynniki wpływające na korzystanie z Internetu przez konsumentów

   3.1.1. Użyteczność Internetu w procesie selekcji i zakupu produktu turystycznego

   3.1.2. Dostęp do Internetu

   3.1.3. Uwarunkowania prawne i bezpieczeństwo transakcji internetowych

3.2. Gotowość do użytkowania Internetu („E-readiness”)

3.3. Wykorzystanie Internetu w dystrybucji produktów turystycznych

   3.3.1. Wykorzystanie internetowych kanałów dystrybucji dla pozyskiwania informacji

   3.3.2. Wykorzystanie Internetu w rezerwacjach produktu turystycznego i płatnościach

Rozdział 4. Wykorzystanie Internetu w dystrybucji produktu turystycznego przez producentów usług turystycznych

4.1. Rynek linii lotniczych

   4.1.1. Ekonomiczne aspekty wykorzystania Internetu w dystrybucji w sektorze linii lotniczych

   4.1.2. Wykorzystanie internetowych kanałów dystrybucji w sektorze linii lotniczych

4.2. Rynek hotelowy

   4.2.1. Ekonomiczne aspekty dystrybucji w sektorze hotelowym

   4.2.2. Wykorzystanie internetowych kanałów dystrybucji w sektorze hotelowym

Rozdział 5. Wykorzystanie internetowych systemów dystrybucji przez pośredników w turystyce

5.1. Rynek touroperatorów

   5.1.1. Ekonomiczne aspekty dystrybucji w działalności touroperatorów

   5.1.2. Wykorzystanie internetowych systemów dystrybucji przez touroperatorów

5.2. Rynek agencji turystycznych

   5.2.1. Tradycyjne agencje turystyczne

   5.2.2. Internetowe biura podróży

5.3. Globalne systemy dystrybucji (GDS)

   5.3.1. Charakterystyka działalności GDS

   5.3.2. Prawne i ekonomiczne aspekty działalności GDS

Rozdział 6. Wpływ Internetu na rynek turystyczny

6.1. Analiza sektora touroperatorów

6.2. Analiza sektora tradycyjnych agencji turystycznych

6.3. Analiza sektora globalnych systemów dystrybucji

6.4. Analiza sektora pośredników nowego typu

Zakończenie

Bibliografia


152 strony, B5, oprawa miękka

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:


 

- SYSTEMOWE ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI ISO/IEC 27001
ŁUCZAK J. TYBURSKI M.

- OBSŁUGA KONSUMENTA W HOTELARSTWIE CZĘŚĆ 2. PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU
DUDA J. KRZYWDA S. / TECHNIK HOTELARSTWA /

- HOTELARSTWO. USŁUGI, EKSPLOATACJA, ZARZĄDZANIE.
PANASIUK A. RED. SZOSTAK D.

- STRATEGIE ROZWOJU TURYSTYKI W REGIONIE
MEYER B. MILEWSKI D. RED.

- AGROTURYSTYKA W AGROBIZNESIE
KNECHT D.

- ZAGOSPODAROWANIE TURYSTYCZNE
KOWALCZYK A. DEREK M.

- PODSTAWY GASTRONOMII
MILEWSKA M. PRĄCZKO A. STASIAK A.

- PRODUKT TURYSTYCZNY POMYSŁ ORGANIZACJA ZARZĄDZANIE
KACZMAREK J. STASIAK A. WŁODARCZYK B.

- HOTELARSTWO. PODSTAWOWE WIADOMOŚCI
MILEWSKA M. WŁODARCZYK B.

- PO PROSTU JAKOŚĆ PODRĘCZNIK ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
MYSZEWSKI J.

- ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ STANDARDY I ZASADY
ŁUNARSKI J.

- PSYCHOLOGIA KONSUMENTA. PSYCHOLOGICZNE I SOCJOLOGICZNE UWARUNKOWANIA..
JACHNIS A.

- HOLDING JAKO PODMIOT RACHUNKOWOŚCI
TABOREK-MAZUR J.

- ATRAKCYJNOŚĆ INWESTYCYJNA REGIONÓW POLSKI A KSZTAŁTOWANIE LOKALNYCH I
GODLEWSKA-MAJKOWSKA H. RED/ REGIONALNYCH SPECJALIZACJI GOSPODARCZYCH

- METODOLOGIA BADAŃ SPOŁECZNYCH
NOWAK S.

- POLITYKA SPOŁECZNA
LAVALETTE M. PRATT A.

- POLITYKA SPOŁECZNA WE WSPÓŁCZESNYM ŚWIECIE ANALIZA PORÓWNACZA
HILL M.

- MIKROEKONOMIA W ZARYSIE
BEDNARSKA H. KRAKOWIŃSKA E. RYĆ K. SKRZYPCZAK Z.

- MIKROEKONOMIA JAKIEJ JESZCZE NIE BYŁO
FRANK R.H.

- CHEMIA ŻYWNOŚCI T.1 SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI
SIKORSKI Z.E. RED.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022